ZF 24

Der Spiegel: "Taxa pe fast food" din Romania, fara precedent in lume

Der Spiegel: "Taxa pe fast food" din Romania, fara precedent in lume
12.01.2010, 19:33 23

O eventuala "taxa pe fast food", impusa de autoritatile de laBucuresti, ar fi o masura fara precedent in lume. Nicio alta masuraluata de vreun stat care incearca sa stimuleze alimentatiasanatoasa nu ar fi mai drastica, se arata intr-o analiza din DerSpiegel, citata de Gandul. Publicatia germana descrie astfel de "ofensiveguvernamentale asupra circumferintei taliei", intrebandu-se daca oviata sanatoasa poate fi impusa prin lege.

Daca s-ar aproba, "taxa pe fast food" din Romania va fi primaconstrangere fiscala de acest tip, cu implicatii imediate asuprafirmelor din industria alimentara si asupra cresterii preturilor.Potrivit ministrului Sanatatii de la Bucuresti, Attila Cseke, taxaar intra in vigoare de la 1 martie si, intr-o maniera similara"taxei pe viciu" (la tutun si alcool), ar aduce la buget bani caresa fie folositi pentru investitii in programe de sanatate si insistemul sanitar.

Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel sustine propunerea luiCseke si a descris ca susceptibile de taxare toate produsele carecontin E-uri, aditivi, grasimi si sare. Exceptate vor fi apa,sucurile naturale, legumele, fructele si produsele bio. Der Spiegelnoteaza ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, nu esteconvins ca taxa va fi aprobata si ca exista opinii potrivit carorao noua taxa nu va imbunatati sistemul sanitar din Romania.

Vedeti cum arata un inventar al taxelor pe bauturi si mancare lanivel mondial pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO