ZF 24

Deţinerea de 6,4% la Petrom a adus Fondului Proprietatea 1,4 mld. lei cu tot cu dividendele încasate din 2005 încoace

Deţinerea de 6,4% la Petrom a adus Fondului Proprietatea...

Autor: Liviu Popescu

17.10.2016, 00:06 163
Fondul Proprietatea a avut câştiguri totale de 1,37 mld. lei din deţinerea de 6,4% la OMV Petrom, cea mai mare companie lis­tată din România, din care 761 mil. lei din oferta de vânzare şi 611 mil. lei din dividendele încasate de Fond în perioada 2005-2015, potrivit calcu­lelor Fondului.

Fondul Proprietatea a vândut deţinerea de 6,4% la OMV Petrom (SNP) la preţul de 0,21 lei/acţiune, cu 14% sub preţul maxim de 0,244 lei, iar brokerii susţin că deşi piaţa se aştepta ca oferta să se deruleze sub preţul ma­xim, valoarea finală a surprins in­ves­titorii.

Statul privatizare Petrom în anul 2004 la un preţ de 0,239 lei pe acţiune, dar Fondul susţine că această comparaţie nu este relavantă.

„Comparaţia pe baza preţului de vânzare/acţiune nu este cea mai potrivită din cauza diferenţei dintre numărul total de acţiuni emise de companie în acest moment (56,6 mi­liarde de acţiuni) comparativ cu numărul de acţiuni din momentul privatizării (38,2 miliarde de acţiuni)“, au transmis reprezentanţii Fondului Proprietatea.

Vineri, după anunţarea preţului, acţiunile SNP au crescut cu 1,77% până la nivelul de 0,23 lei/acţiune, pe fondul unor volume importante, deşi brokerii susţin că era de aşteptat ca preţul să conveargă spre cel din ofertă. „Cel mai probabil preţul a fost susţinut de investitorii instituţionali care au cumpărat din piaţă, considerând că preţul este în continuare unul atractiv, chiar dacă acţiunile din ofertă s-au alocat la un nivel mai mic“, spune Ronnie Khreis, broker la Intercapital.

La nivel săptămânal, acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 2,75%, ceea ce a tras în jos indicii BET şi BET-NG, care au înregistrat scăderi de 0,66% şi respectiv 0,94%.

„Probabil marea majoritate a investitorilor se aşteptau ca preţul (de 0,21 lei/acţiune – n.red.) să fie mai mare. În lipsa unui proces transparent de stabilire a preţului nu vom şti la ce preţ au subscris investitorii institu­ţionali şi ce algoritm de calcul a folosit Fondul Proprietatea şi intermediarii ofertei pentru a stabili acest preţ“, consideră Alin Brendea, directorul general adjunct al Prime Transaction.

Oferta Fondului Proprietatea este împărţită în trei tranşe: 10% din valorile mobiliare oferite, adică

364 mi­lioane de acţiuni, vor fi oferite către investitorii mici de retail, 10% vor merge către investitorii mari de retail, iar restul de 80%, adică 2,9 miliarde de acţiuni, vor merge către investitorii instituţionali.

Astfel, pe segmentul investitorilor mici de retail, oferta este supra­subscrisă în proporţie de 61%. Pe seg­mentul celor mari, oferta era subscrisă în proporţie de 11%.

„Preferinţa la alocare pentru investitorii instituţionali îşi poate avea explicaţia în preţul mai mare obţinut, însă pare o deturnare de la scopul iniţial asumat“, spune Brendea. Oferta Fondului Proprietatea de vânzare la Petrom a durat şase zile. „Din păcate o durată scurtă pentru ca informaţiile despre ofertă să fie diseminate în timp util către micii investitori actuali şi mai ales poten­ţiali“, adaugă el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO