ZF 24

Dezastrul pe zona fondurilor europene se tot adânceşte

Autor: Iulian Anghel

07.07.2013, 21:54 274

România riscă penalităţi de miliarde de euro pe zona fondurilor UE, dar nimic nu se mişcă semnificativ. În luna iunie, România a tras de la Bruxelles, ca rambursări în contul cheltuielilor efectuate, doar 23 de milioane de euro şi a înaintat cereri de rambursări de doar 227 de milioane de euro, ceea ce face ca pericolul dezangajării de fonduri să crească cu fiecare zi care trece.

România trebuie să transmită în tot anul 2013 Comisiei Europene cereri de rambursări de 6,5 miliarde de euro şi nu a transmis în primele şase luni decât cereri de 770 de milioane de euro, la care se adaugă încă 135 de milioane de euro, cereri transmise la sfârşitul săptămânii trecute.

Astfel, în ultimele şase luni ale anului România trebuie să mai transmită cereri de peste 5,5 miliarde de euro pentru că tot ce nu transmite până la această sumă pierde în cadrul procedurii de dezangajare automată a fondurilor (ce nu este înregistrat ca declaraţii de cheltuieli într-un timp stabilit se întoarce în bugetul UE).

Rata de absorbţie a ajuns la finalul lunii iunie la 15,3% din totalul sumei de 19,6 mld. euro fonduri structurale puse la dispoziţie de UE între 2007 şi 2013 - o situaţie dezas­truoasă. În vreme ce economia suferă din lipsă de investiţii, ad­ministraţia nu arată că este capabilă să deblocheze fon­durile UE, riscând pierderi uriaşe şi definitive.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 08.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO