ZF 24

Doar 70% din cererile de permise de munca pentru straini depuse anul trecut au fost aprobate

05.01.2009, 17:46 17

14.000 de cetateni din afara Uniunii Europene au primit anul trecut autorizatii de munca, desi angajatorii romani au depus peste 20.500 de solicitari in acest sens in cursul lui 2008, potrivit datelor Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI).

Astfel, doar 70% din cererile de permise de munca pentru straini au fost aprobate, deoarece in celelalte cazuri nu au fost indeplinite toate criteriile legale pentru ob]inerea autorizatiei de munca.

"Cele mai frecvente erori pe care le-au facut companiile care nu au primit autorizatii de munca pentru cetateni straini au fost lipsa calificarii angajatilor pentru postul respectiv si nerespectarea legalita]ii procedurii de selec]ie. De asemenea, in foarte multe cazuri lucratorii pentru care s-au solicitat permise de munca lucrau deja ilegal in Romania de mai multa vreme", spune Mihaela Martescu, purtator de cuvant al ORI.

Pentru 2008, prin Hotarare de Guvern a fost aprobata, in doua etape, eliberarea unui numar de 15.000 autorizatii de munca, documente care permit accesul strainilor pe piata fortei de munca din Romania.

Cele mai multe autorizatii de munca le-au primit cetatenii proveniti din Turcia, China si din Republica Moldova.

Din totalul celor carora li s-a aprobat dreptul de sedere in scop de munca in Romania in 2008, 12.731 sunt barbati si 1089 femei.

Cele mai multe autorizatii de munca au fost eliberate la nivelul Municipiului Bucuresti, urmat de Ilfov si de Constanta, in topul domeniilor de activitate preferate de straini situandu-se constructiile si serviciile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO