ZF 24

Dobânzile la creditele în lei au reluat scăderea

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

13.03.2014, 00:07 610

Ultimele trei săptămâni au conturat o tendinţă de reducere a costului leilor pe piaţa interbancară, indicatorul Robor la 3 luni coborând cu trei sferturi de punct procentual în această perioadă, situaţie care se va reflecta în scăderea presiunii pe clienţii ale căror rate urmează să fie ajustate la finalul lunii martie.

BNR a afişat ieri un nivel al indicatorului Robor la 3 luni de 3% pe an. Acest indicator este folosit ca reper de preţ în majoritatea contractelor de credite de retail în lei. Data de resetare pentru cele mai multe contracte de credit este finalul acestei luni. Ultima ajustare a avut loc în decembrie, la un nivel al indicatorului Robor la 3 luni de 2,5% pe an. Practic, dacă tendinţa de scădere nu va continua şi în următoarele două săptămâni, clienţii ar urma să plătească rate mai mari până la jumătatea anului. Următoarea actualizare va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

Presiunea pe clienţi ar fi fost însă mult mai mare fără scăderea din ultima perioadă a dobânzii Robor. Indica­torul Robor la trei luni ajunsese în a doua jumătate a lunii februarie la 3,75% pe an. La acel nivel, un client cu un împrumut de valoare medie ar fi urmat să plătească o rată mai mare cu 140 de lei. La nivelul actual al Robor, rata ar fi mai mare cu circa 65 de lei.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- opinia Ancăi Bidian, CEO al brokerului Kiwi, despre reluarea creditării în 2014 

- evoluţia dobânzilor la creditele noi în lei 

- valoarea stocului creditelor în lei acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO