ZF 24

Doi investitori londonezi despre Romania: "Cea mai interesanta tara din Europa de Est"

23.03.2010, 13:29 112

"22 de milioane de locuitori. Un potential enorm", a repetat dedoua ori Jonas Bjerg, fost bancher la ABN AMRO si consultant lafirma de strategie de management McKinsey, care impreuna cu JonGausen, fost bancher la Deutsche Bank, si-a facut o firma deinvestitii.

North Bridge Capital Partners, infiintata in 2004, a venit inRomania in anul imediat urmator. "Inainte cu doi ani ca Romania saadere la Uniunea Europeana. Am fost impresionat de cat de mult s-aschimbat si dezvoltat pe parcursul acestor cinci ani. 2009 a fostun an dificil intr-adevar, 2010 va fi la fel, dar incepand cu2011-2012, Romania va incepe din nou sa se dezvolte", spune JonasBjerg, cu multa incredere in piata autohtona.

Cei doi investitori au in administrare active de 450 de milioanede euro, in mare parte in zona Scandinaviei, iar de cand au venitin Romania au investit 88 de milioane de euro, in special in realestate, agricultura si servicii financiare.

Anul trecut au investit peste 5 milioane de euro, iar in 2010intentioneaza sa investeasca cel putin inca pe atat.

"Vom investi in agricultura. Cred ca Romania va deveni in timp otara cu mare putere agricola", spune Jon Gausen, care mizeaza chiarpe faptul ca Romania ar putea deveni o tara net exportatoare deproduse agricole. "Nu va mai trebui sa importe pentru consumulintern", spune Gausen.

North Bridge detine 29% din capitalul firmei de factoring NextCapital, controlata de George Kovacs, care detine si compania derecuperare creante EOS KSI, liderul pietei de profil.

Next Capital a avut in 2009 un profit brut de 1,1 milioane delei si finantari de aproximativ 150 de milioane de lei, volumtriplu fata de 2008.

Piata de factoring este estimata in 2009 la o valoare de 1,3miliarde de euro, in scadere cu 27% fata de 2008.

"Pentru 2010 estimam o crestere de 10-15% fata de 2009. Inconditiile in care bancile vor fi in continuare greu de abordat decatre IMM-uri, factoring-ul va fi o solutie alternativa", spuneBogdan Rosu, director general la Next Capital. El este si directorde vanzari la firma de recuperare creante EOS KSI, condusa deKovacs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO