ZF 24

Doru Lionăchescu, Capital Partners: Zile libere „de la guvern“. Populism şi risipă

Doru Lionăchescu, Capital Partners: Zile libere „de la...
07.05.2013, 20:12 1680

Tragem linie după aproape o săptămână de huzur, în care, prin mărinimia guvernului, s-a pus lacătul pe România: circa o sută de mii de români - 0,5% din populaţie - au petrecut vacanţa extinsă 1Mai-Paşte în structurile turistice, cheltuind mai puţin de 5 milioane de euro, estimează la cald o asociaţie patronală din domeniu. În aceeaşi perioadă, România a pierdut probabil peste un miliard de euro în Produs Intern Brut nerealizat. Cifra e desigur doar o estimare grosieră, însă înspăimântător e raportul între pierderea certă de PIB şi câştigul economic iluzoriu, clamat de guvern ca premisă a acordării unor zile libere nejustificate. Şi e logic să fie aşa, într-o ţară în care ponderea turismului în economie este de sub 1%, iar puterea de cumpărare a populaţiei s-a erodat accentuat în ultimii ani. Dar ce are logica cu politica?

Modul arbitrar şi voluntarist prin care se decretează în România zile libere arată încă o dată cât de puţin a evoluat clasa noastră politică. În toate democraţiile aşezate, numărul, frecvenţa şi simbolistica zilelor libere dintr-un an sunt rezultatul unei negocieri sociale serioase între legiuitor - ca reprezentant legitim al societăţii - şi sindicate - ca reprezentanţi ai beneficiarilor, angajaţii. În urma acestui dialog rezultă un compromis rezonabil între necesitatea unui număr cât mai mare de ore lucrate - singura bază de construcţie a prosperităţii! - şi nevoia omenească de timp liber, de sărbătoare, de sacru. La noi, ca la nimenea: deşi avem o listă generoasă de sărbători legale, nu există an de la Dumnezeu în care guvernul să nu decreteze zile libere suplimentare, fără studiu de impact, fără dezbatere publică şi fără urmă de remuşcare. Singurul criteriu este că, prin hazard calendaristic, una, două, trei zile să se nimerescă între două sărbători consacrate - şi atunci „puntea“ de tras oblonul peste ţară e garantată! Nici măcar nu mai trebuie să fie an electoral, reflexul populist al tuturor guvernanţilor României este să dea „boborului“ ceea ce ei cred că-şi doreşte: timp berechet de tăiat frunză la câini.

Las la o parte convingerea mea că românul gospodar şi chibzuit nu are nevoie de astfel de pomeni de la guvern; i-am văzut pe mulţi dintre ei şi zilele acestea trudind să pună un ban deoparte, atât cât au putut într-o ţară în care întregul sistem bugetar a fost plătit în avans ca să stea acasă şase zile!? Iar începând de săptămâna asta, ca de fiecare dată după sărbători mai lungi, bugetarii se vor recupera două-trei zile, apoi vor trimite popriri contribuabililor care nu au avut de fapt unde să-şi plătească dările. Începe apoi mascarada cu recuperarea zilelor libere sâmbăta, o glumă pe care nici birocraţii cu obrazul cel mai gros n-o mai predică.

Las la o parte şi lipsa suspectă a oricărei reacţii raţionale din partea opoziţiei „de dreapta“ - dovada configurării unui spaţiu de interese meschine transpartinice, reconfirmată de votul sfidător al parlamentarilor de a-şi prelungi şi mai mult vacanţa muncitoreasco-pascală. Nu pot trece cu vederea însă dramatismul situaţiei unei ţări sărace, cu o creştere economică anemică, în clară divergenţă a nivelului de trai faţă de UE, dar care îşi permite luxul de a trândăvi aproape o săptămână, cu voie de la stăpânire. O ţară în care transformarea sâmbetei în zi lucrătoare ar trebui să fie imperativ naţional se complace în iluzia bunăstării pogorâte din cer şi se autocompătimeşte că are prea puţine zile libere faţă de media europeană.

Tragem linie după aproape o săptămână de huzur şi vedem cu ce ne-am ales: burţile şi spitalele mai pline, ţara pe ansamblu mai săracă cu vreun miliard de euro. Acum că guvernul a rezolvat posibila interzicere a micilor de către birocraţii de la Bruxelles - care, apropo, lucrau când noi îi bombăneam la televizor - poate ne apucăm şi de treabă. Nu de alta, dar mai e puţin şi vin Rusaliile, apoi Sfânta Maria, Sfântul Andrei, 1 Decembrie, Crăciunul, plus două-trei zile legate, de la guvern şi gata: a mai trecut un an, iar noi rămânem la fel de săraci.

Doru Lionăchescu este preşedinte al Capital Partners

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO