ZF 24

Dosarul "Carpatica": Fostul şef al ASF, Dan Radu Ruşanu, omul de afaceri Ilie Carabulea şi Marian Mârzac au fost trimişi în judecată, în stare de arest

Dosarul "Carpatica": Fostul şef al ASF, Dan Radu...

Autor: Departamentul Social

25.04.2014, 14:23 691

Marian Mârzac, fost membru în Consiliul ASF, fostul preşedinte al instituţiei Dan Ruşanu şi omul de afaceri Ilie Carabulea, cercetaţi pentru acte de corupţie în  dosarul Carpatica Asig, au fost trimişi la finalul săptămânii trecute în judecată.

Mârzac este acuzat că i-a cerut secretarului general al ASF să „sustragă“ un document, trimis din greşeală instituţiei de o angajată a Carpatica, care prezenta încălcări grave ale limitelor mandatului său de director general al Carpatica şi care risca să declanşeze un control automat asupra activităţii Carpatica, potrivit DNA. Documentul respectiv, notează anchetatorii, releva încălcări săvârşite cu ocazia încheierii unui contract privind comisioanele acordate unui broker de asigurări.

„În acelaşi context, Mârzac Marian i-a cerut lui Călin Georgel să radieze din registrul electronic de intrări numărul de înregistrare al documentului respectiv transmis prin fax, în condiţiile în care acest document, dacă ar fi fost supus atenţiei conducerii ASF, risca să declanşeze un control automat asupra activităţii Carpatica şi ar fi creat prejudicii grave de imagine inculpatului Mîrzac Marian“, se mai arată în documentul citat. Fostul membru al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară mai este acuzat că a primit, la un preţ subevaluat faţă de preţul de catalog, o limuzină Audi A8, iar în schimb a divulgat tematica şi datele controalelor inopinate, se arată în actul de inculpare. „Concret, în schimbul protecţiei oferite de Mârzac Marian societăţii de asigurări Carpatica Asig, Carabulea Ilie, cu sprijinul lui Mustăţea Radu, Rusu Elena, Vinereanu Ioan-Dacian şi Crudu Ina-Ana, a dispus, în perioada 25 mai - 10 iunie 2013, ca un autoturism marca Audi A8, având valoarea de catalog de 81.370 de euro, să îi fie vândut la un preţ subevaluat lui Mârzac Marian, cu plata în 40 de rate sub disimularea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare între acesta şi societatea de asigurări, iar la 26 august 2013, i-a remis lui Mârzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), sumă disimulată în modalitatea acordării unei prime, fără acoperire contractuală“, se arată în documentul citat.

Procurorii mai notează că, în zilele de 16 şi 23 septembrie 2013, Mârzac i-a transmis lui Carabulea date confidenţiale (numele membrilor echipei de control inopinat, tematica controalelor şi data la care vor avea loc) privind hotărârile adoptate în cadrul consiliului de conducere al ASF, hotărâri prin care s-a dispus efectuarea unor controale inopinate la Carpatica Asig, iar în 25 octombrie 2013 Mîrzac i-a transmis lui Ilie Carabulea date de aceeaşi natură.

„În cursul lunii iunie 2013, inculpatul Mârzac Marian a intervenit pe lângă inculpata Chiţoiu Laura-Elena, director al Direcţiei Autorizări din cadrul ASF, pentru ca aceasta să promoveze, cu celeritate şi cu nerespectarea condiţiilor legale, autorizarea ocupării, de către inculpata Crudu Ina-Ana, a funcţiei de director general al Carpatica Asig“, se mai arată în actul de inculpare.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, vineri, propunerea procurorilor de prelungire a arestului preventiv în cazul celor trei.

Dosarul va fi judecat de aceeaşi instanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO