ZF 24

Economia germană emite semnale puternice de revenire care sugerează începutul sfârşitului recesiunii din zona euro, cea mai mare piaţă pentru exporturile României

Economia germană emite semnale puternice de revenire...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.08.2013, 00:05 2575

Semnalele macroeconomice po­zitive se aprind rând pe rând pentru Germania, indicând că principalul motor de creştere al Europei este pe cale să capete putere şi să urnească din loc economia zonei euro, măcinată de patru ani de criză şi de cea mai lungă recesiune de după Al Doilea Război Mondial. Motoarele auxiliare, Franţa şi Italia, se încălzesc şi ele.

Într-unul dintre cele mai încurajatoare semnale pentru Germania şi Europa, exporturile germane au revenit pe creştere în iunie, după ce în luna mai au scăzut cu 2%. Ţările europene absorb aproape 70% din exporturile germane, iar SUA 12%, scrie Bloomberg. În iunie, ajustate în funcţie de zilele lucrătoare şi schimbările sezoniere, livrările au avansat cu 0,6% faţă de mai.

De asemenea, tot în iunie producţia industrială a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii doi ani, de 2,4%, cu mult mai mult decât se aşteptau analiştii intervievaţi de Thomson Reuters, aceştia anticipând un avans de doar 0,3%. Totodată, pozitiv au evoluat şi comenzile noi pentru industrie, care au consemnat cea mai puternică creştere de după octombrie. La mixul pozitiv se adaugă datele refe­ritoare la sectorul construcţiilor, unde activitatea a continuat să se extindă.

În acest context, Fitch, una dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară, a reafirmat ratingul de top al Germaniei.

„Datele privind producţia industrială indică o creştere economică sănătoasă în cel de al doilea trimestru, iar sectorul ar putea să capete forţă în viitorul apropiat“, consideră Ben May, analist la Capital Economics.

Acelaşi ton optimist este împărtăşit de Carsten Brzescki, economist la ING, care apreciază că economia germană „a bătut calea pentru o revenire impre­sionantă“ în al doilea trimestru, suficient de puternică pentru a scoate din recesiune zona euro.

Perspectiva încu­ra­jatoare este întregită de întărirea încrederii po­pu­laţiei şi oamenilor de afaceri în economie, de extinderea sectorului privat şi de reducerea şomajului. GfK estimează că în luna aceasta încrederea consumatorilor va urca la cea mai ridicată cotă de după august 2007.

„Se pare că economia germană merge din nou pe ambele picioare: un consum privat solid şi consolidarea activităţii industriale. Datele din această săptămână arată că lunga alunecare a Germaniei se apropie de sfârşit“, a mai spus Brzescki, citat de CNBC.

Aproape jumătate din exporturile României se duc în zona euro, iar 18% către Germania.

Dar nu tot ce e bun pentru Germania e bun şi pentru Europa. Surplusul comercial al ţării – diferenţa dintre exporturi şi importuri – a crescut de la 13,6 miliarde euro în mai la aproape 17 miliarde euro în iunie. Exce­dentul este un indicator al deze­chilibrelor comerciale dintre cea mai mare economie europeană şi partenerii din regiune.

Motoarele auxiliare sunt gata să pornească

Dar şi pentru aceştia au început să se aprindă semnalele pozitive. În Italia şi Spania, economiile aflate pe locul trei, respectiv patru ca mărime în Europa, recesiunea dă semne că cedează, iar în Portugalia rata şomajului a scăzut pentru prima dată în ultimii doi ani.

Peste Canalul Mânecii, Banca Angliei a îmbunătăţit proiecţia de creştere eco­nomică.

Pe de altă parte, deşi a fost lungă, recesiunea din zona euro nu a fost foarte adâncă, iar revenirea economiei uniunii monetare va fi probabil lentă. Aceasta înseamnă că economia nu va fi suficient de puternică pentru a crea locuri de muncă şi a reduce şomajul în ţările cel mai grav afectate de criză, precum Grecia şi Spania.

„Cele mai recente date nu arată o revenire ciclică, specifică recesiunilor de modă veche. Aceasta este o revenire lentă“, spune Jens Larsen, economist la RBC Capital Markets.

Criza a avut trei efecte nocive majore. Ea a forţat guvernele să taie adânc şi rapid cheltuielile şi să majoreze taxele pentru a frâna creşterea deficitelor bugetare şi datoriilor. Din cauza crizei băncile şi-au retras creditarea, în special pe cea destinată companiilor mici şi mijlocii din statele mai slabe şi totodată a erodat atât încrederea populaţiei, cât şi pe cea a oamenilor de afaceri, care altfel ar fi investit. Toate aceste efecte încep să dispară, dar încet, a remarcat The Wall Street Journal.

„Vedem ceva pe latura creditării. Dar este un început foarte crud“, a explicat preşedintele BCE Mario Draghi.

 

Italia se apropie de ieşirea din cea mai lungă recesiune postbelică

Italia se apropie de ieşirea din cea mai lungă recesiune de după Al Doilea Război Mondial, economiştii anticipând că Produsul Intern Brut va începe să crească în ultimul trimestru, în parte mulţumită exporturilor, scrie CNBC. „Credem că al patrulea trimestru al acestui an va fi primul cu semnale pozitive după o lungă perioadă“, a afirmat Frederico Ghizzoni, directorul general al băncii Unicredit, cea mai mare din Italia. El vede economia continuându-şi revenirea anul viitor, dar nu într-un ritm „fantastic“. Exporturile puternice au ajutat la consolidarea încrederii oamenilor de afaceri, însă cererea internă este încă slabă. Rănile făcute de doi ani de recesiune sunt foarte vizibile în economie. PIB-ul este cu aproape 9% sub nivelul maxim de dinaintea crizei, iar pierderile sunt printre cele mai mari din zona euro. Cele 29.000 de persoane care au aplicat pentru 200 de locuri de muncă la un magazin Ikea din Pisa sunt o picătură în oceanul de şomeri. La toate acestea se adaugă deja cronica instabilitate politică. Guvernul încearcă să insufle mai multă viaţă în economie cu măsuri de stimulare. Parlamentul şi-a dat miercuri aprobarea finală unui set de scutiri fiscale pentru companiile care angajează tineri şi pentru amânarea creşterii cu un punct procentual a TVA-ului, în prezent de 21%. Iniţial, taxa ar fi trebuit să crească în iulie, dar noul guvern condus de premierul Enrico Letta a mutat termenul în octombrie.

 

Companiile franceze aleargă pe drumul revenirii într-un ritm care uimeşte analiştii

Rezultatele financiare şi discursurile executivilor celor mai mari companii franceze sugerează că acestea au ajuns la punctul de cotitură după patru ani de criză. Aproximativ 82% dintre companiile ale căror acţiuni sunt incluse în indicele CAC 40, de referinţă pentru Bursa de la Paris şi care au raportat rezultate financiare, s-au încadrat în sau chiar au depăşit estimările analiştilor, scrie Thomson Reuters. Spre comparaţie, pentru companiile luate în calcularea indicelui STOXX Europe 600 procentul a fost de 56%, pentru cele din DAX (Frankfurt) de 72%, iar pentru cele din alcătuirea S&P (New York), de 73%.

„Dacă priveşti la detalii, veniturile nu par să-şi revină, nu încă, dar companiile înregistrează creşteri bune ale profiturilor, ceea ce înseamnă că devin puternice, iar când economia îşi va reveni, ele vor prospera“, spune Philippe Gijsels, analist la BNP Paribas Fortis Global Markets.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO