ZF 24

Elefantul din cameră nu mai poate fi ignorat: Oficialii BCE s-au întors din vacanţă şi au fost loviţi direct de întrebarea crucială: Ce vor face cu programul de relaxare cantitativă de 2.700 de miliarde de euro? Investitorii ţin banii pregătiţi şi aşteaptă decizia de azi

Elefantul din cameră nu mai poate fi ignorat: Oficialii...

Autor: Ştefan Stan

07.09.2017, 13:16 1837

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a deschis o nouă dezbatere legată de viitorul programului de stimulare monetară, iar Consiliului de Guvernământ al BCE i-au fost prezentate o serie de scenarii pentru reducerea achiziţiei de active, scrie Bloomberg. Astăzi se va finaliza o şedinţă de două zile a Băncii Centrale, iar guvernatorul va avea o conferinţă de presă în care va anunţa în sfârşit ce se întâmplă cu banii ieftini. 

În ultimele luni, Draghi a tot amânat o discuţie clară legată de direcţia în care se îndreaptă programul de relaxare cantitativă, îngrijorat de faptul că orice semn de abandon al acestuia ar urma să readucă îngrijorările legate de inflaţia scăzută, dar şi agitaţie în piaţă. Acum, în contextul în care riscurile de a amâna decizia cresc, investitorii devin tot mai neliniştiţi. Provocarea cea mare pe care o are BCE este de a găsi o nouă cale să înceapă reducerea programului de relaxare cantitativă, în timp ce oferă asigurări că orice decizie va fi implementată treptat, iar impactul nu va fi brusc.

În startul dezbaterii legate de normalizarea politicii monetare, Draghi a promis în iulie ca va începe discuţiile în toamnă. Totuşi, un anunţ formal legat de noii paşi pe care BCE îi va lua ar putea să nu vină înainte de întâlnirea din octombrie.

”BCE intră într-o etapă de luare de decizii. Sunt multe aspecte la care trebuie să se uite, în special problematica bondurilor, care va deveni cu adevărat importantă spre finalul anului”, a spus Bjoern Eberhardt, şeful diviziei globale de analiză macro de la Credit Suisse.

BCE va anunţa decizia astăzi, într-o conferinţă de presă mult aşteptată de piaţă, care va trasa direcţia atât a dobânzilor, cât şi a programului de relaxare monetară.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO