ZF 24

Embargoul rusesc pe carnea de vită românească are impact zero: Livrările sunt de numai 1 mil. euro în ultimii 10 ani

Embargoul rusesc pe carnea de vită românească are...

Autor: Gabriel Razi

02.07.2014, 13:37 564

Rusia a interzis importurile de carne de vită şi de preparate din carne de vită din România ca urmare a unor suspiciuni de natură santiar-veterinară dar măsură are un impact foarte limitat pentru că exporturile locale pe această linie au cumulat numai 1 milion de euro în ultimul deceniu, ceea ce înseamnă mult sub 1% din piaţa totală de export.

Exporturile de carne de vită proaspătă, refrigerată şi congelată au cumulat numai 18.800 de euro în ultimul deceniu iar în ultimii trei ani companiile din România nu au mai livrat niciun produs de acest tip pe piaţa din Rusia.

Exportatorii români au trimis în Rusia preparate din carne (de vită, porc, peşte, pui etc.) în valoare cumulată de 1 milion de euro în ultimii zece ani dar piaţa este în scădere abruptă de patru ani astfel că în 2013 afacerile de export au fost de numai 100 euro.

Companiile româneşti au avut anul trecut exporturi totale de carne de vită de 16,2 milioane de euro şi livrări externe de preparate din carne de 113 milioane de euro, arată Eurostat.

Decizia autorităţilor sanitar-veterinar din Rusia a venit pe fondul temerilor privind temerilor privind o epidemie de encefalopatie spongiforma bovină în România, maladie cunoscută şi sub numele de “boala vacii nebune”, potrivit Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO