ZF 24

Emil Duca, analist financiar: Premisele bugetului sunt greşite, nu va exista creştere economică în 2013

Emil Duca, analist financiar: Premisele bugetului sunt...

Autor: Iulian Anghel

29.01.2013, 17:27 234

Analistul financiar Emil Duca crede că prognoza de creştere economică de 1,6% pentru 2013 care stă la baza scenariului evoluţiei pe termen mediu a economiei este una greşită pentru că în acest an nu va exista o creştere economică. Drept urmare, toate evoluţiile imaginate pentru perioada 2014-2016 sunt false.

“Planul pe termen mediu este greşit întocmit, în opinia mea, tocmai pentru că pleacă de la un fundament greşit - anume creşterea economică din 2013. Şi, în ceea ce mă priveşte, eu nu văd creştere economică anul acesta.”

Guvernul anunţă în raportul privind bugetul pe 2013 că, până în orizontul lui 2016, va reduce TVA de la 24% la 19%, va micşora contribuţia de asigurări sociale la angajator cu cinci procente şi va reveni la impozitarea progresivă a veniturilor salariale, cu marja superioară de taxare de 16%.

Potrivit lui Duca, nu există însă “spaţiu fiscal” pentru reducerea consistentă a taxelor, atâta vreme cât proiecţiile macroeconomice pe anii viitori arată că Guvernul nu se aşteaptă la o creştere a veniturilor ca pondere în PIB (veniturile bugetului general consolidat rămân, până în 2016, la sub 34% din PIB), în vreme ce cheltuielile se menţin, constant, la 35,7% din PIB până în 2016, potrivit scenariului Finanţelor.

“În orice caz, nu vor putea reduce simultan şi TVA şi impozitul pe veniturile salariale - nu există spaţiu fiscal, cum le place să spună, nu au resurse financiare. În privinţa cheltuielilor, ele nu vor fi reduse (pentru a crea condiţii pentru reducerea taxelor - n.n.) şi, cel mai probabil, se va umbla la cheltuielile de investiţii pentru a reduce, eventual foarte puţin, TVA. Nu vor fi condiţii pentru reduceri de taxe decât în măsura în care se iau măsuri spectaculoase, dar eu nu văd acum astfel de măsuri”, spune analistul financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels