ZF 24

Enache Jiru, proaspăt numit membru în CA-ul CFR SA prin programul “"CEO la stat": Greva e treaba instituţiei, a directorului general, nu a mea

Enache Jiru, proaspăt numit membru în CA-ul CFR SA prin...

Autor: Mirabela Tiron

16.01.2013, 12:58 1268

Enache Jiru, numit recent membru în noul consiliu de administraţie al CFR SA, prin programul “CEO la stat”, spune că greva de la CFR SA este “treaba instituţiei, a directorului general, noi (membrii din CA-n.red) ne întâlnim doar pentru anumite probleme, suntem ca un Parlament”, a declarat el.

Jiru a spus că este la Viena şi că se pregăteşte să intre într-un panel.

Salariul  membrilor din consiliul de administraţie al  CFR SA  nu a fost făcut public, însă la Tarom acesta  ajunge la 2.000 de euro pe lună.

Lucian Isar, preşedintele CA-ului CFR SA, Dimitris Sophocleous, directorul general al companiei, şi ceilaţi membri din consiliul de administraţie, Florian Kubinschi, Dan Sandu nu au ieşit cu nicio declaraţie cu privire la greva de la CFR SA.

Azi dimineaţă, între orele 7.00 şi 9.00, angajaţi de la CFR Călători şi CFR Infrastructură au oprit spontan lucrul, pe motiv că  nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că persoanele vinovate de întârzierea plăţii salariilor angajaţilor CFR "vor pleca acasă" şi că speră ca salariile să fie achitate miercuri, cel târziu joi.

Încetarea desfăşurării activităţii a afectat circulaţia a 138 de trenuri, aflate în grafic pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa acestea acumulând, în total, 10.468 minute de întârziere. “Facem precizarea că niciun tren nu a staţionat pe traseu, acestea fiind oprite doar în staţii. Protestul spontan a fost declanşat din cauza întârzierii cu o zi a celei de-a doua tranşe (lichidarea) aferentă lunii decembrie. Reprezentanţii administraţiei au înştiinţat federaţiile sindicale, cu puţin timp în urmă, că joi 17.01.2013, salariaţii vor primi ce-a de a doua tranşă (lichidarea) aferentă lunii decembrie”, potrivit purtătorului de cuvânt al CFR SA.

Compania de stat CFR SA, care admi­nistrează şi dezvoltă infrastructura feroviară publică, cu afaceri de 270 de milioane de euro şi aproape 24.000 de angajaţi, şi-a ales recent noii membri în noul consiliu de admi­nistraţie, patru din cinci fiind bancheri.

În funcţia de preşedinte în consiliul de administraţie a fost numit Lucian Isar, fostul director al trezoreriei Bancpost şi fost ministru al mediului de afaceri în Guvernul Ponta 1. Isar, un apropiat al liberalilor, a fost ales anul trecut  membru  şi în consiliul de administraţie al companiei aeriene de stat Tarom. Ceilalţi trei membri  aleşi în consiliul de administraţie la CFR sunt tot bancheri. Este vorba de Enache Jiru (47 de ani),  şeful  Trezoreriei statului şi fost vice­preşedinte la CEC şi director la BNR, Florian Kubinschi, fost membru în consiliul de administraţie al HVB Bank şi CFO (chief financial officer) la Interbrands şi ING, Dan Sandu (44 de ani), CEO al Nextebank (fosta MKB Romexterra), care a lucrat anterior la Millennium Bank, Citibank şi BNR. În consiliul de admi­nistraţie a fost ales şi grecul-cipriot Dimitris Sophocleous, care va ocupa poziţia de director general al CFR SA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO