ZF 24

Enel, după retragerea din reactoarele 3 şi 4: Anunţul Guvernului de a permite unei companii de construcţie să fie acţionar majoritar a avut un impact important

Enel, după retragerea din reactoarele 3 şi 4: Anunţul...

Autor: Roxana Petrescu

23.12.2013, 13:49 748

Italienii de la Enel spun că retragerea lor din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost cauzată şi de anunţul Guvernului de a permite intrarea în acţionariat, cu participaţie majoritară, a unei companii de construcţie. Nuclearelectrica a semnat la finalul lunii trecute o scrisoare de intenţie cu compania chineză China General Nuclear Power Corporation, acesta fiind în prezent singurul potenţial investitor străin pe care statul român îl mai are de partea sa în proiectul de 6,5 miliarde de euro de la Cernavodă.

“Enel s-a alăturat proiectului Cernavodă 3 & 4 în 2007, ca parte a unui grup de companii de utilităţi interesate să investească în acest proiect. Între timp, cele mai multe dintre companiile de energie s-au retras din proiect, astfel că structura iniţială de acţionariat s-a schimbat semnificativ. În plus, anunţul recent al Guvernului de a permite intrarea în proiect a unei companii de construcţie, ca acţionar majoritar, a avut un impact important asupra structurii de proprietate a consorţiului, devenind incompatibilă cu evaluarile noastre iniţiale”, au declarat reprezentanţii Enel.

Alături de Enel, din proiectul reactoarelor 3 şI 4 de la Cernavodă a plecat şi ArcelorMittal Galaţi, al doilea cel mai mare consumator de energie din România.

În 2010, din proiectul de la Cernavodă s-au retras cehii de la CEZ, Iberdrola (Spania), GDF SUEZ (grup franco-belgian) şi RWE (Germania).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO