ZF 24

Ce crede şeful unuia dintre cele mai puternice fonduri de investiţii din lume: Europenii sunt mult mai leneşi şi mai puţin ambiţioşi decât americanii

Ce crede şeful unuia dintre cele mai puternice fonduri...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.04.2024, 13:56 15347

Europa este mai puţin harnică, mai puţin ambiţioasă, şi mai puţin atentă la riscuri decât SUA, potrivit directorul fondului suveran de investiţii din Norvegia, diferenţa dintre cele două continente devenind din ce în ce mai mare, raportează Financial Times.

Nicolai Tangen, directorul executiv al fondului de 1,6 miliarde de dolari, a declarat pentru Financial Times că este „îngrijorător" faptul că societăţile americane îşi depăşesc rivalii europeni în materie de inovare şi tehnologie, ceea ce a dus la o performanţă mult mai mare a acţiunilor americane în ultimul deceniu.

„Există o problemă de mentalitate în ceea ce priveşte acceptarea greşelilor şi a riscurilor. Dacă dai faliment în America, mai ai o şansă. În Europa, eşti mort", a spus el, adăugând că există, de asemenea, o diferenţă majoră în ceea ce priveşte „nivelul general de ambiţie". 

Opiniile rămân de importanţă semnificativă, deoarece fondul petrolier este unul dintre cei mai mari investitori individuali din lume, deţinând în medie 1,5% din fiecare companie listată la bursă la nivel global şi 2,5% din fiecare acţiune europeană.

Deţinerile sale din SUA au crescut în ultimul deceniu, în timp ce deţinerile din Europa au scăzut simţitor în utlima vreme. Acţiunile americane reprezintă aproape jumătate din totalul acţiunilor sale, faţă de nivelul de 32% înregistrat în 2013. Regatul Unit reprezenta 15% din portofoliul său de acţiuni în urmă cu zece ani, rămânând la nivelul de 6% în 2023.

Întrebat dacă oficialii fondului petrolier sunt îngrijoraţi de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA din acest an, unde Donald Trump încearcă să îl înlăture pe actualul preşedinte Joe Biden, Tangen a răspuns: „Da."

El a adăugat: „Dar probabil că nu ar trebui să spun prea multe despre asta. Noi doar investim în America în companii mari pe termen lung. Nu va avea nicio implicaţie asupra modului în care ne alocăm capitalul. Avem aproape jumătate din active în America şi vom continua să investim în acelaşi loc şi în viitor". 

Fondul investeşte în aproximativ 9.000 de companii din întreaga lume, şapte companii americane din domeniul tehnologiei - Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia şi Tesla - reprezentând aproximativ 12% din portofoliul său de acţiuni.

În ultimii ani, fondul norvegian a adoptat o poziţie din ce în ce mai activă de susţinere a problemelor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG), votând împotriva multora dintre cele mai mari participaţii ale sale la adunările anuale, inclusiv a grupurilor Big Tech, în 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO