ZF 24

Exclusiv online: De ce este Budapesta cu 10 ani inaintea Bucurestiului

20.04.2010, 00:00 27

Nu rare au fost situatiile in care solistii trupelorinternationale invitate pe scenele din Bucuresti sa isi inceapaconcertele cu sintagma "Hello Budapest...!", Desi confuzia poate fipusa nu doar pe seama faptului ca numele capitalei Ungariei estemai cunoscuta in afara, ci si pe asemanarea frapanta intredenumirile celor doua orase, diferentele cresc cand ne gandim laturismul promovat in cele doua orase. In timp ce Budapesta aretourbus (autobuze cu rute speciale destinate turistilor) din 1987,bai turcesti, funicular care te duce la cetatea medievala si laCastel si cel putin patru site-uri cu informatii pentru tursti,Bucuresti nu are nici macar un centru de informare turistica,singurul planificat in Pasajul Universitatii avand vitrneleacoperite cu panza si una dintre sigle rupta. In Capitala Ungarieivin anual peste sase milioane de turisti straini, iar in Bucuresti,potrivit ultimelor date din 2009, doar cateva sute de mii.

Palatul Parlamentului a fost vizitat anul trecut de 120.000 destraini. Este adevarat ca ungurii sunt ajutati de istorie si deasezarea geografica (panorama Budapestei putand fi vazuta dindiverse puncte, mai ales plasate in Buda), dar locuitorii orasuluiau si pastrat tot ce tine de monumente si cladiri istorice. In timpce ungurii au renovat si reconditionat majoritatea cladirilor, inBucuresti, Centrul Istoric este in paragina, doar parterulcladirilor fiind renovat de proprietarii cafenelelor sirestaurantelor care au simtit ca pot face un business profitabil inaceasta zona.

In Budapesta se amenajeaza parcuri si se inaugureaza fantaniarteziene, iar la Bucuresti, autoritatile se multumesc sa colorezeapa fantanilor in rosu.

Podurile de peste Dunare reprezinta in Budapesta importanteobiective turistice, iar malurile sale devin aproape in fiecareseara loc ideal de intalnire a tinerilor, deseori putand fi vazutecupluri care ciocnesc cate un pahar cu sampanie sau cel putin cuvin rosu. In comparatie, Dambovita este complet neamenajata, devinevara strandul copiilor.

Budapesta are artera comerciala unde vanzatorii magazinelor nustiu cum sa te serveasca mai bine, cu cafenele si restaurante undepretul este intotdeauna afisat in euro, iar chelnerii vorbescfluent engleza. In timp ce in Capitala Ungariei poti vizita de anibuni muzeul comunismului si al ororilor nazismului, bucurestenii auinaugurat abia anul trecut muzeul holocaustului.

Pentru tinerii pasionati de muzica Sziget Festival, lansat in1993, care se tine anual pe insula Obudai din Budapesta, este unnume de referinta in materie de festivaluri, care atrage zeci detrupe cunoscute international la fiecare editie. Bucuresti a gasitde asemenea, ce-i drept cu 14 ani mai tarziu, propriul festival,BestFest, care dupa doar trei ani a fost anulat din cauza crizeifinanciare. Ramanand la capitolul muzica, si in trecut oameniivizitau Budapesta pentru astfel de evenimente. In timp ce ce pescenele romanesti nu venea nicio trupa straina, publicul strainvenea in anii '80 in Budapesta pentru a urmari concerte Queen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO