ZF 24

Falimentul magazinelor BHS, cel mai mare scandal din Marea Britanie, continuă: Şase ore de audieri-maraton, ameninţări cu moartea. Cea mai hulită bancă din lume este chemată să dea explicaţii, iar fostul proprietar îşi cere scuze pentru colaps

Falimentul magazinelor BHS, cel mai mare scandal din...

Autor: Ştefan Stan

16.06.2016, 17:48 46709

Falimentul reţelei de magazine BHS din Marea Britanie, care înseamnă închiderea a peste 500 de magazine şi aruncarea în stradă a 11.000 de angajaţi, şi un deficit la fondul de pensii de peste 300 de mil. de lire sterline, continua să facă valuri, ajungându-se chiar la audieri maraton în Parlamentul de la Londra.

Fostul proprietar, mogului retailului britanic Philip Green, a fost chemat în Parlament să explice de ce a vândut reţeaua de magazine pentru o liră sterlină în 2015 către un fost pilot de curse, Dominic Chappell, în condiţiile în care acesta nu avea niciun istoric comercial, ci dimoptrivă, avea  numai falimente la active, scrie Wall Street Journal.

”Vreau să îmi cer scuze tututor oamenilor de la BHS”, a spus Philip Green. Pentru Parlamentarii britanici acest lucru nu a fost de ajuns, acesta acuzându-l pe Green că are un ego prea mare şi că nu a vândut reţeaua unui concurent (miliardarul Mike Ashley, proprietarul retailerului Sport Direct International).

Una dintre cele mai frumoase cetăţi din România, deschisă publicului după cinci ani de restaurare

Cele mai ieftine locuri de vis unde puteţi călători. Destinaţii impresionante, la preţ redus!

Philip Green a replicat agresiv că acest lucru este o insultă ”grosolană” la adresa lui.

Parlamentarii i-au cerut să rezolve dezastrul de la Fondul de pensii de la BHS, spunându-se că are bani.

Specacolul politic din jurul colapsului retailerului BHS s-a intensificat miercuri, după ce fostul CEO al companiei a spus parlamentarilor britanici că a fost ameninţat cu moartea. Darren Topp a spus că Dominic Chappell ar fi făcut ameninări la adresa vieţii sale, după ce ar fi transferat 1,5 miliarde de lire de la retailer. Topp a susţinut în faţa parlamentarilor că se teme pentru viaţa lui, în condiţiile în care Chappell ar deţine o armă.

Întrebat de Wall Street Journal dacă l-a ameinţat pe fostul CEO al BHS, Chappell a spus că ”nu are şi nu a deţinut niciodată o armă”.  

Michael ”Woody” Sherwood, unul dintre bancherii europeni de top şi vicepreşedintele Goldman Sachs, a fost chemat în faţa unei comisii a Parlamentului britanic pentru a da explicaţii legate de rolul său în cadrul tranzacţiei prin care retailerul BHS a fost vândut pentru o liră. Bancherul englez este un prieten apropiat al lui Philip Green, şi a fost cel care l-a sfătuit în cadrul tranzacţiei. 

Reţeaua de magazine British Home Store(BHS) este la un pas de faliment, după ce administratorul judiciar nu a găsit un cumpărător serios care să preia acest business şi pe cei 11.000 de angajaţi, scrie Wall Strett Journal.

Administratorul judiciar Duff&Phelps spune că BHS, care a intrat în insolvenţă în aprilie, nu a stârnit interes în rândul investitorilor, iar cel mai probabil cele 163 de magazine vor fi închise.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO