ZF 24

Faţa nevăzută a ambiţiilor olimpiene ale lui Putin: muncitorii de la Soci nu-şi primesc salariile cu lunile

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

29.12.2013, 10:22 1826

Olga Kalmykova a luat calea sudului spre staţiunea de la Marea Neagră anul trecut, după terminarea facultăţii, alăturându-se astfel mulţimii de oameni care au încercat să-şi găseacă în frenezia construcţiilor de la Soci şansa de a găsi un loc de muncă.

Specialistul tehnic în vârstă de 23 de ani şi-a găsit un post de birou la un contractor care construieşte patru hoteluri destinate găzduirii jurnaliştilor acreditaţi la Jocurile Olimpice de Iarnă ce vor debuta pe 7 februarie. Ea câştiga 74.000 de ruble (2.400 de dolari) pe lună, bani din care trebuia să acopere şi chiria şi întreţinerea. Mai presus de toate, tânăra contribuia la un proiect istoric, un motiv de mândrie pentru mulţi ruşi, dar mai ales pentru preşedintele Vladimir Putin, scrie The Wall Street Journal.

Apoi în august cecurile au încetat să-i mai vină. Fără niciun venit, Olga nu şi-a mai putut plăti chiria şi a trebuit să se mute la o prietenă. Cazul ei nu este singular. Colegii de la birou şi 20 de muncitori din construcţii de pe acelaşi şantier cu al ei nu şi-au mai primit salariile timp de mai multe luni şi-şi cer banii.

Situaţia lor reprezintă una din feţele nevăzute ale celui mai mare proiect de construcţii din Rusia de după era sovietică, un efort de şase ani şi jumătate pentru transformarea staţiunii Soci într-o destinaţie de lux pentru schiori iarna şi într-un paradis litoral vara.

Aproximativ 1.000 de persoane din Soci, cea mai mare parte din ele angajate pe şantierele olimpice, s-au plâns anul acesta că nu şi-au primit salariile, spune Semyon Simonov, liderul unei organizaţii pentru apărarea drepturilor muncitorilor. Nu mai devreme de octombrie un rus care lucra la centrul media destinat Olimpiadei s-a trezit cu gura cusută pentru că a protestat după ce nu şi-a mai primit slariul timp de mai multe luni.

Situaţia reprezintă preţul executării unui proiect masiv de construire şi transformare într-o ţară emergentă în care salariaţii de la nivelul de jos sunt slab protejaţi, în special când lucrările sunt efectuate sub presiunea timpului.

“Mulţi oameni au această problemă”, spune Robert Kesyan, un tânăr localnic din Soci şi colaborator cu Olga, rămas din august fără venituri. “Nu pot spune că am fost doar nenorocoşi. Suntem doar o fracţiune din cei care muncesc fără plată”, a adăugat el.

Spre deosebire de Robert şi Olga, cetăţeni ruşi cu pregătire universitară, majoritatea celor cărora nu li se mai plătesc salariile în Soci sunt emigranţi necalificaţi din Asia Centrală. Mulţi dintre ei au fost forţaţi să fugă din Rusia de raiduri ale autorităţilor care au început în septembrie, a spus Simonov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24