ZF 24

Fermierii sunt nemulţumiţi că despăgubirile promise pentru culturile afectate de secetă întârzie şi anunţă că vor protesta: „Dacă despăgubirile nu se vor acorda în cel mai scurt timp posibil, multe exploataţii agricole vor falimenta”

Fermierii sunt nemulţumiţi că despăgubirile promise...

Autor: Florentina Niţu

05.04.2023, 17:27 254

Fermierii din Vrancea, judeţul care a fost grav afectat de seceta din 2022, sunt nemulţumiţi că despăgubirile promise de către autorităţi pentru această calamitate întârzie să le intre în conturi şi riscă falimentul. În acest context, Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea (ACCPT) anunţă că vineri, 7 aprilie, va organiza un protest la Focşani, în faţa Prefecturii judeţului Vrancea.  

„Recurgem la această formă extremă de manifestare datorită situaţiei extrem de dificile cu care se confruntă fermierii reprezentaţi de ACCPT Vrancea, care au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022 şi primăvara anului 2022. În Vrancea, seceta a avut efecte dramatice, mai ales în ceea ce priveşte culturile de primăvară (porumb, floarea-soarelui – n. red.) care au avut un grad de afectare de 90-100%. Dacă despăgubirile promise de către autorităţi pentru suprafeţele de teren afectate de secetă, la culturile de primăvară, nu se vor acorda în cel mai scurt timp posibil, multe exploataţii agricole vor falimenta fiind în imposibilitatea de a-şi continua activitatea”, a spus Teofil Dascălu, preşedinte ACCPT Vrancea.

Asociaţia reuneşte producători agricoli care însumează peste 25.000 hectare.

În anul 2022, la nivel naţional, au fost calamitate de secetă 1,23 mil. ha, iar cele mai afectate au fost culturile de porumb şi floarea-soarelui. Producţia de porumb a fost de 7,5 mil. tone în 2022, faţă de 15 mil. tone în 2021, şi producţia de floarea-soarelui a fost de 2,4 mil. tone, cu peste 25% mai mică decât în anul anterior.

„La acestea se adaugă problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar din România pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina, condiţionalităţile şi toate obligaţiile impuse de Planul Naţional Strategic 2023-2027, care au contribuit la agravarea situaţiei fermierilor. Pe această cale, lansăm un apel la reacţie pentru orice fermier din zonă care se identifică cu problemele expuse în acest comunicat de presă, să se alăture protestului naţional, la centrul de protest din Vrancea”, a completat Teofil Dascălu.

La negocierile de la Bruxelles, autorităţile române au obţinut compensaţii foarte mici pentru pierderile suferite de fermierii români din cauza presiunii date de marfa din Ucraina ce a tranzitat, dar a şi rămas în România. Pierderile s-au ridicat la 45 mil. euro, iar suma alocată de Comisia Europeană a fost de 10 mil. euro. România a reîncercat să negocieze şi a cerut refacerea calculelor despăgubirilor, în final a primit un cuantum total de 10,05 mil. euro, iar ministrul Agriculturii Petre Daea a spus astăzi că va fi suplimentat, din bugetul naţional, cu alte 10,05 mil. euro. Suma totală de 20,1 mil. euro va fi acordată producătorilor agricoli din sectorul cerealelor, pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spaţii de depozitare proprii sau la terţi, a producţiei proprii de grâu din recolta anului 2022.

Cu toate acestea, fermierii anunţă că vor protesta în mai multe oraşe, vineri, chiar şi în Bucureşti, protestul fiind organizat la nivel naţional de Forumul APPR şi de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO