ZF 24

Finanţele au împrumutat 600 milioane de lei de la bănci, cu o dobândă de 0,71%

Finanţele au împrumutat 600 milioane de lei de la...

Autor: Roxana Rosu

16.03.2017, 16:05 142

Ministerul Finanţelor a împrumutat astăzi de la bănci 600 milioane de lei, în cadrul unei emisiuni de titluri de stat cu scadenţa peste şase luni, cu o dobândă de 0,71%.

Volumul total al cererii băncilor a fost dublu faţă de valoarea emisiunii, de 1,42 miliarde lei, din care în nume propriu 1,3 miliarde lei, 49 milioane lei în contul clienţilor şi 57 milioane lei oferte necompetitive. 

Nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-a adjudecat oferta a fost de 0,71%.

Ministerul a respins săptămâna trecută şi la începutul acestei săptămâni oferta băncilor în alte două emisiuni de obligaţiuni, cu scadenţe mai lungi, considerând că dobânda cerută de bancheri pentru a împrumuta statul a fost prea mare.

Ministerul Finanţelor intenţio­nează să emită în acest an titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48-50 mld. lei, din care 70% pe termen mediu şi lung şi diferenţa pe termen scurt. Iar de pe piaţa externă vrea să împrumute 2,5-3 mld. euro prin lansarea de euro­obligaţiuni, potrivit programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2017 anunţat de Ministerul Finanţelor.

Pe piaţa internă, Trezoreria a pro­gramat să emită certificate de tre­zo­rerie într-un volum de circa 14-15 mld. lei şi obligaţiuni pe termen mediu şi lung de aproximativ 34-35 mld. lei, pentru realizarea obiectivului de reducere a riscului de refinanţare şi de extindere a duratei medii rămase a titlurilor de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO