ZF 24

Finanţele cer ca acţionarii Fondului Proprietatea să voteze reînnoirea mandatului de administrator al Franklin Templeton pe o perioadă de 1 an, dacă varianta de 4 ani nu este aprobată. "Justificarea este data de reaşezarea Fondului pe un făgaş investiţional pe termen mediu şi lung"

Finanţele cer ca acţionarii Fondului Proprietatea să...

Autor: Roxana Rosu

07.09.2023, 09:12 1199

Fondul Proprietatea a anunţat joi la BVB că la Adunarea Generală a Acţionarilor, convocată pe 25 septembrie, se va discuta şi reînnoirea mandatului de administrator al Franklin Templeton pe o perioadă de doar 1 an, iar, în cazul neaprobării acestui punct, acţionarii vor discuta demararea unui proces de selecţie pentru un nou administrator al Fondului.

Cele două puncte suplimentare au fost introduse pe ordinea de zi a AGA la cererea Ministerului de Finanţe, care deţine 5,96% din capitalul social al FP.

Astfel, potrivit convocatorului, la adunarea generală din 25 septembrie, acţionarii FP vor discuta aprobarea reînnoirii mandatului Franklin Templeton International drept administrator unic al Fondului pentru o durata de 4  ani începând cu 1 aprilie 2024 si pana in 31 martie 2028.

În cazul în care această propunere nu este aprobată, Ministerul de Finanţe a solicitat introducerea unei a doua variante, care propune un mandat de 1 an, până pe 31 martie 2025. În paralel, acţionarii vor aproba demararea unui proces de selecţie pentru un nou administrator pentru un mandat de 4 ani.

De asemenea, Ministerul a propus introducerea unui nou punct şi pe ordinea de zi a AGEA, respectiv ”mandatul A.F.I.A (administrator de fond de investiţii alternativ) nu poate depăşi 2 ani, cu posibilitatea de a fi reales”.

Ministerul de Finanţe justifică solicitarea prin ”reaşezarea Fondului Proprietatea pe un făgaş investiţional pe termen mediu şi lung, aliniat priorităţilor de dezvoltare economică ale României. Această aliniere se poate face prin trasarea unui nou mandat administratorului de fond şi prin modificarea indicatorilor de evaluare a performanţei şi remunerare”.

Conform mesajului de la Finanţe, România are în vedere crearea a 20 de Fonduri cu o finanţare europeană de 400 milioane euro şi o nevoie de cofinanţare locală de 200 milioane euro. Acest ecosistem de fonduri de private equity ar asigura ROmâniei o paletă extinsă, diversificată de investitori.

Având în vedere că mandatul Franklin Templeton expiră  în aprilie 2024 , iar procedura de selecţie paote dura un an, este necesară administrarea FP în acest interval.

Administrat încă din 2010 de Franklin Templeton, FP deţine participaţii minoritare şi în alte companii, printre care 20% la Aeroporturi Bucureşti, 12% la Engie România şi 20% la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. 

După ce Fondul Proprietatea a realizat cea mai mare ofertă publică iniţială a anului din Europa, de 1,9 miliarde de euro prin vânzarea participaţiei la Hidroelectrica, Franklin Templeton plănuieşte să reproducă modelul Fondului şi în alte părţi ale lumii – din Ucraina până în Africa de Sud.

Acţiunile Fondului s-a apreciat cu 0,10% în ultimul an, pe un rulaj de anul acesta, pe un rulaj de 2,4 miliarde de lei.



 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO