ZF 24

Fitch: Romania are o expunere ridicata la riscurile legate de deficitul de cont curent

14.05.2009, 14:02 21

Finantarea si atenuarea deficitului de cont curent reprezinta o provocare dificila pentru Europa Centrala si de Est in contextul recesiunii globale, iar Romania se numara printre cele mai expuse state si se va confrunta cu o corectie severa a cererii interne si a PIB, se arata intr-un raport Fitch preluat de Mediafax.

"Reducerea disponibilitatii fluxurilor globale de capital si scaderea predispozitiei investitorilor pentru risc face ca o corectie a deficitelor de cont curent excesive si o recesiune severa sa fie inevitabile in majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est", a declarat Edward Parker, director al diviziei Fitch pentru tarile emergente.

Statele cu cele mai accentuate dezechilibre macro, cele mai impovarate de rambursarea finantarilor externe si cu cele mai mari datorii in valuta sunt cele mai vulnerabile la riscurile de finanţare externa semnalate de Fitch Research in raportul intitulat "Riscuri pe Finantare Externa in Europa Centrala si de Est", potrivit lui Parker. Statele baltice si cele din Balcani, alaturi de Ungaria, sunt cele mai expuse, in timp ce Cehia si Polonia par sa aiba cele mai pozitive perspective.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO