ZF 24

FT: Interventia FMI in Romania nu a fost un succes rasunator

11.02.2010, 16:59 70

Interventia Fondului Monetar International in Romania nu a fostun succes rasunator, potrivit unei radiografii a rolului FMI inajutorarea statelor central si est europene in timpul crizeifinanciare actuale, realizate de Financial Times.

"In Romania rezultatul nu a fost de un succes rasunator.Economia s-a contractat cu aproximativ 7%, iar caderea guvernuluidin luna octombrie a fortat fondul sa suspende asistenta acordataRomaniei", potrivit Financial Times.

Cu exceptia Romaniei, FMI a mai acordat ajutor financiar inEuropa si Letoniei, Ungariei si Ucrainei.

Prin comparatie cu Romania, misiunea Fondului in Ungaria arputea fi considerata a fi avut un impact favorabil.

Daca in Romania Fondul a suspendat livrarea de noi transe panain ianuarie, cand o misiune a FMI a decis reluarea acordului, inUngaria, masurile adoptate au condus la micsorarea deficituluibugetar, iar ministrul de finante a declarat luna trecuta ca statulnu mai are nevoie de ajutor financiar de la fond. FMI trebuie saelibereze transele trei si patru in valoare de 2,3 mld. euro panala sfarsitul lui februarie.

Articolul prezinta si situatia Letoniei, insa nu mentioneazanimic de Ucraina, care a fost intr-o situatie similara celei dinRomania, FMI suspendand acordul din cauza unor neintelegeri cuautoritatile statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO