ZF 24

Greenspan, optimist cu privire la urmatoarele sase luni, dar speriat de ce ar putea aduce 2010

18.08.2009, 11:08 15

Economia SUA va avea doua trimestre de crestere economica pana la sfarsitul lui 2009, revenirea economiei putand insa sa se incheie in 2010, a declarat fostul sef al Rezervei Federale americane (banca centrala), Alan Greenspan.

"Cred ca suntem OK pentru urmatoarele sase luni", a spus Greenspan pentru Reuters. "Avem parte de o revenire pe piata imobiliara si cea auto, dar acest trend nu va tine mult".

Vanzarile auto si imobiliare, care in mod normal se afla in spatele revenirii economice, au avut un impuls ca urmare a eforturilor guvernului, precum programul "Bani pentru Rable" de 3 miliarde dolari, care incurajeaza consumatorii sa cumpere masini noi, dar astfel de programen nu vor putea fi sustinute pe termen lung.

Greenspan, care a parasit conducerea Fed-ului in 2006, dupa 18 ani in aceasta functie, a declarat ca piata auto americana este deja "saturata", fiind inregistrate cu 20% mai multe masini si camionete decat numarul de soferi.

In privinta pietei imobiliare, caderea sectorului constructiilor va permite dezvoltatorilor sa scape de stocurile de locuinte, dar nu este plauzibil faptul ca rata de ocupare a locuintelor sa revina la ritmul inregistrat inainte de cadere, a mentionat Greenspan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO