ZF 24

Un grup de acţionari Tesla critică pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al lui Elon Musk: Amalgamated Bank, SOC Investment Group şi alţi şase semnatari care deţin o mică parte din acţiunile Tesla susţin că celebrul miliardar nu poate să acorde atenţia necesară prosperităţii producătorului auto

Un grup de acţionari Tesla critică pachetul salarial de...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.05.2024, 14:34 102

O coaliţie de acţionari ai Tesla Inc. îşi îndeamnă colegii să respingă pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari pentru directorul general Elon Musk, pe care consiliul de administraţie al companiei a cerut investitorilor să îl aprobe din nou, scrie Bloomberg.

Amalgamated Bank, SOC Investment Group şi alţi şase semnatari care deţin o mică parte din acţiunile Tesla au declarat că Musk este distras de angajamentele sale faţă de celelalte cinci companii pe care le controlează şi că nu serveşte interesele producătorului auto. De asemenea, grupul a îndemnat acţionarii să voteze împotriva realegerii directorilor Kimbal Musk - fratele lui Elon Musk - şi James Murdoch.

„Tesla suferă de un eşec de guvernanţă care necesită atenţia şi acţiunea noastră urgentă", a scris grupul într-o scrisoare adresată acţionarilor.

Pachetul salarial al lui Musk, pe care acţionarii l-au aprobat pentru prima dată în 2018, i-a acordat CEO-ului premii în acţiuni pe măsură ce capitalizarea de piaţă a Tesla a crescut şi pe măsură ce aceasta a atins anumite obiective operaţionale. Deşi compania a îndeplinit toate condiţiile pentru ca Musk să primească plata integrală a opţiunilor de acţiuni, un judecător din Delaware a anulat acordul la sfârşitul lunii ianuarie, spunând că a fost nedrept faţă de acţionarii care nu au fost informaţi pe deplin cu privire la detaliile cheie.

Consiliul de administraţie al Tesla supune la vot pentru a doua oară pachetul de plată pentru a dovedi că investitorii susţin în continuare premiul. Acesta a îndemnat investitorii să ratifice pachetul salarial al lui Musk şi a angajat un consilier strategic pentru a stimula participarea investitorilor de retail. Compania şi-a programat adunarea anuală pentru data de 13 iunie.

Mulţi semnatari ai solicitării de luni au publicat o scrisoare deschisă adresată consiliului de administraţie al Tesla în urmă cu mai bine de un an, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la numeroasele angajamente ale lui Musk şi solicitând o întâlnire cu preşedintele consiliului de administraţie Robyn Denholm. 

Decizia lui Musk de a cumpăra Twitter, numit acum X, a „jucat un rol important în performanţa scăzută a Tesla", au spus acţionarii. Aceştia notează că unul dintre motivele declarate de consiliul de administraţie pentru amploarea premiului acordat directorului general a fost acela de a-l menţine pe Musk concentrat pe succesul pe termen lung al companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24