ZF 24

Grupul grecesc AVAX a semnat un contract de 673,5 milioane euro pentru viitoarea centrală electrică cu ciclu combinat de la Mintia, în apropiere de Deva, deţinută de Mass Group Holding din Irak

Grupul grecesc AVAX a semnat un contract de 673,5...

Autor: Roxana Rosu

31.05.2023, 14:07 1190

Compania greacă AVAX Group a anunţat că a semnat un contract în valoare de 673,5 milioane euro cu Mass Group Holding (MGH) din Irak pentru proiectarea, construcţia şi punerea în funcţiune a viitoarei centrale electrice cu ciclu combinat de la Mintia, în apropiere de Deva.

Activele termocentralei Mintia au fost vândute anul trecut de statul român către compania Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, tranzacţia ridicându-se la 91,2 milioane de euro, fără TVA.

Construcţia noii centrale, de 1.750 MW, va dura 38 de luni şi va crea aproximativ 700 de locuri de muncă, unitatea urmând să fie pusă în funcţiune în vara anului 2026.

”Este cel mai mare proiect al unei unităţi de producţie de energie acordat unei companii greceşti până în prezent”, se arată în comunicatul AVAX Group.

Unitatea va funcţiona pe gaz natural şi va cuprinde două turbine cu gaz SGT5-9000HL, o turbină cu abur SST5-5000 şi trei generatoare SGen5-3000W de la SIEMENS.

”Totodată, componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hydrogen. Astăzi a fost făcut un nou pas pentru independenţa energetică a ţării noastre”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu pe pagina lui de Facebook.

Proiectul de la Mintia este al treilea consecutiv acordat de Mass Group Holding către AVAX Group, după cele de la Staţia de Generare a Energiei din oraşul Besmayah, Irak, cu o capacitate totală de 3.150 MW. 

Mass Group Holding este un grup din Irak, cu sediul central în Aman, Iordania. Potrivit site-ul Mass Group Holding, grupul are circa 7.100 MW în unităţi de producţie a energiei în Iraq, dar şi un proiect de energie eoliană în Iordania, de 100 MW. Grupul are activităţi şi în industria cimentului şi a oţelului

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO