ZF 24

Guvernul aloca 86 milioane euro pentru reabilitarea blocurilor

14.05.2009, 11:29 21

Programul de reabilitare termica a blocurilor va beneficia de fonduri de 360 de milioane de lei (circa 86 milioane euro), potrivit programului aprobat in ultima sedinta de guvern.

"Am alocat cei 360 de milioane de lei, care reprezinta o suma considerabila, de 17 ori mai mare decat cei 22 de milioane de lei alocati anul trecut”, a spus ministrul dezvoltarii regionale si locuintei Vasile Blaga. El a precizat ca aceasta suma va conduce la o economie la factura termica pentru beneficiari de minimum 40%.

"Pretul mediu pentru reabilitarea apartamentelor din tara este undeva spre 4.000 de euro pe apartamentul standard” a precizat Blaga, potrivit caruia suma prognozata pentru finalizarea procesului de reabilitare termica a blocurilor se ridica la peste 10 miliarde de euro. „Intrucat este vorba despre un program multianual, "ce nu intra la finantare anul acesta, intra automat, cu prioritate, anul viitor", a declarat ministrul dezvoltarii.

Blaga a mai spus ca in cele doua luni de cand au intrat in vigoare normele de aplicare autoritatile au primit solicitari cu indicatori tehnico-economici aprobati in valoare de 785 de milioane de lei, dublu fata de suma alocata.

Autoritatile locale vor identifica blocurile care urmeaza sa faca obiectul reabilitarii cu prioritate, in primul rand cele construite dupa proiecte anterioare anului 1990, si vor trimite Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in termen de o saptamana, lista acestora, urmand ca situatia detaliata a sumelor alocate si a destinatiei acestora sa fie publicata pe site-ul ministerului.

Schema de finantare prevede ca sumele necesare implementarii programului sa provina in proportie de 50% de la bugetul de stat, 30% de la primarii si 20% de la beneficiari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO