ZF 24

Halep, lider la câştiguri. Simona, sportiva din România cu cei mai mulţi bani câştigaţi din tenis

Halep, lider la câştiguri. Simona, sportiva din...

Autor: Marius Huţu

12.07.2014, 11:53 894

Simona Halep a prins în ultimele săptămâni cea mai bună vară a carierei. După ce a jucat finala la Roland Garros, românca şi-a făcut trecerea de pe zgură pe iarbă în stil mare. La Wimbledon, în al treilea turneu de Grand Slam, Simona a înregistrat cinci victorii consecutive, performanţă pe care numai Ilie Năstase a mai atins-o în trecut, în 1972 şi 1976. Dacă Nasty a jucat însă două finale, în schimb, Halep s-a oprit în semifininale, fiind învinsă de Eugenie Bouchard, cu 7-6, 6-2, dar şi de o accidentare la gleznă în primul set, scrie ProSport.

Pentru o sportivă de 22 de ani, fără niciun rezultat notabil la Wimbledon în anii trecuţi, ascensiunea în cel mai tare turneu din lume este remarcabilă. Aşa cum a fost, de altfel, tot sezonul în primele şase luni, în urma evoluţiilor Simona ajungând pe treapta a treia a podiumului mondial. Iar într-o perioadă în care tenisul a ajuns să fie o adevărată industrie, Halep profită la maximum de pe urma rezultatelor şi îşi trece în conturi câştiguri financiare importante. Pentru parcursul până în semifinale la Wimbledon, ea a primit un premiu în valoare de aproximativ 754.400 de dolari, din care se scad însă impozitele.

Cu această sumă de bani, Simona a trecut pe primul loc în topul all-time al banilor obţinuţi din tenis de jucătorii români, cu 5,3 milioane de dolari. Lider era până săptămâna trecută Andrei Pavel, cu 5,2 milioane de dolari. În acest caz trebuie făcute însă câteva menţiuni. În primul rând, valoarea premiilor la toate turneele au crescut considerabil de la un an la altul. Spre exemplu, Ilie Năstase a primit numai 3.000 de lire sterline pentru finala disputată în 1972 cu Stan Smith, pe care a catalogat-o ca fiind cea mai frumoasă din întreaga carieră. Apoi, ierarhia nu ţine cont de rata inflaţiei. Nasty a adunat din tenis, în anii ‘70, puţin peste 2 milioane de dolari, o cifră pe care un jucător o obţine acum cu un singur titlu la Wimbledon. În urmă cu 40 de ani, dolarul avea însă altă valoare. Actualizat cu rata inflaţiei, de atunci şi până azi, atunci valoarea premiilor câştigate de Năstase ar fi în jurul a 10 milioane de dolari, singurul care a reuşit să ajungă şi numărul 1 mondial, plecând în tenis din România.

Citiţi mai multe despre cariera Simonei Halep pe www.prosport.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO