ZF 24

Hotelurile şi restaurantele de pe litoral au început să tragă obloanele, deşi vremea călduroasă putea aduce un nou val de turişti

Hotelurile şi restaurantele de pe litoral au început...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.09.2015, 14:07 1351

În cel mai călduros weekend de la jumătatea lunii septembrie din ultimii ani, doar câţiva hotelieri si-au tinut deschise unităţile de cazare. În rest, în sudul litoralului, senzaţia de "pustiu" este la tot pasul. Tarabe închise, hoteluri care au început deja curăţenia de toamnă, terase fără ospătari, deşi afară sunt aproape 28 de grade, apa mării este caldă, briza adie lin iar weekend-ul ar fi putut aduce câteva sute de mii de euro în conturile hotelierilor.

De exemplu, hoteluri din Mamaia precum Malibu, Bavaria Blu, Hawaii au mai rămas doar cu una-două camere disponibile pentru acest weekend. În acelaşi timp, hotelul Iaki al lui Gheorghe Hagi nu mai are nicio cameră disponibilă în acest weekend.

 Canicula weekend îi readuce pe români pe litoral, după ce începerea şcolii a golit plajele de la mare, deşi temperaturile au fost ridicate pentru această perioadă.

Pe de altă parte, în Mamaia sunt multe terase care şi-au închis activitatea, iar în timpul săptămânii în parcări mai vedeai câteva maşini, marea majoritate find ale constănţenilor.

„Nu mai sunt turişti, marea majoritate a celor care se plimbă prin Mamaia sunt constănţeni”, spune un localnic din zonă.

Pe de altă parte, în sudul litoralului hoteluri precum Majestic din Jupiter sau Mera din Venus s-au închis recent.

„Începând cu 15 septembrie, copiii încep şcolile şi atunci românii nu prea mai vin la mare. Iar preţurile sunt foarte mici în această perioadă”, spune Aurelian Marin, preşedintele ANAT.

De exemplu, la hotelul de cinci stele Vega- cel mai scump de pe litoral- o cameră costă 564 de lei/noapte în acest weekend, în sezon preţul ajungând şi la 1.400 de lei/cameră dublă. Însă, în Mamaia la hotelurile de trei stele preţurile coboară şi la 115 lei pe noapte, conform booking.com.

În sudul litoralului, preţurile sunt şi mai mici. De exemplu, la hotelul de trei stele Delfinul din cadrul Complexului Steaua de Mare o noapte de cazare costă 88 de lei, iar în Venus la hotel de cinci stele Inter preţul unei nopţi de cazare în cameră dublă (singura disponibilă) este de 358 de lei.

Date anterioare arată ca un final de săpatamana de la inceputul lunii a adus încasări de 5 mil. euro pe litoral, dar acum, proprietarii s-au gândit ca nu mai au nevoie de bani. Reapare din nou eterna temă a turismului estival: cum să atragi turişti şi să te lupţi cu vecinii când 15 septembrie te prinde cu obloanele trase?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO