ZF 24

Iancu Guda, preşedinte AAFBR: Plata accelerată a dividendelor se poate întoarce ca un bumerang împotriva firmei şi poate însemna începutul sfârşitului pentru ea

Iancu Guda, preşedinte AAFBR: Plata accelerată a...

Autor: Roxana Rosu

01.08.2017, 11:55 824

Companiile din România au distribuit anul trecut dividende de 43 miliarde lei, respectiv 85% din profiturile obtinute în ultimul an şi  aproximativ 10% din capitalurile proprii totale, dar tendinţa de a plăti accelerat dividende către acţionari se poate întoarce ca un bumerang împotriva firmei şi poate însemna începutul sfârşitului pentru aceasta, este de părere Iancu Guda, Preşedinte al Asociatiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

”Istoria recenta ne demonstreaza ca reducerea impozitului pe dividend de la 16% la 5% (incepand cu 1 ianuarie 2016) se reflecta intr-o accelerare masiva a distribuirii profiturilor catre plata dividendelor. Observand zilnic dinamica din mediul de afaceri si reactia firmelor, majoritatea acestora au distribuit dividendele respective in perioada in care exista o anumita incertitudine cu privire la dimensiunea impozitului aferent in anul urmator (2017) sau pe termen mediu-lung. Desi exista incertitudini privind evolutia viitoare a impozitului pe dividend, scenariul diminuarii acestuia poate accelera decapitalizarea companiilor si indatorarea acestora, fie de la actionari (care vor imprumuta inapoi companiei dividendul incasat), furnizori sau institutii de credit”, spune Guda.

În opinia lui,  orice distribuire a dividendelor ar trebui realizata respectand principiul maturitatii scadentelor: investitiile pe termen lung / scurt trebuie finantate prin resurse financiare pe termen lung / scurt. Orice comportament de distribuire a dividendelor prin resurse financiare atrase pe termen scurt (ex: amanarea la plata a furnizorilor sau a contributiilor fiscale), este foarte vizibil si va fi taxat imediat de catre creditori, prin inasprirea conditiilor de finantare bancara (dobanzile percepute vor creste si clauzele contractuale impuse vor fi mai dure) sau comerciala (conditiile tranzactiilor comerciale se vor inrautati, prin reducerea limitei de credit comercial sau a termenului de plata).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO