ZF 24

Ieftinirea creditelor întârzie deşi bancherii plătesc mai puţin pentru a atrage lei

Ieftinirea creditelor întârzie deşi bancherii plătesc...

Autor: Ciprian Botea

29.08.2013, 00:05 237

Bancherii s-au grăbit să plătească mai puţin pentru depozitele atrase de la clienţi şi au aliniat rapid dobânzile la costul în scădere al finanţării în lei, dar întârzie să ieftinească şi creditele, încercând astfel să-şi îngroaşe marjele de profit.

Dobânda Robor la 3 luni – indicatorul folosit ca reper de preţ în contractele de credit în lei 0 a scăzut cu aproape un punct procentual în ultima lună şi a ajuns la un minim de 3,7% pe an, dar multe bănci calculează încă preţul folosind nivelul de la sfârşitul lunii iulie -  respectiv 4,6% pe an. Această diferenţă de un punct procentual ar însemna o rată lunară redusă cu peste 100 de lei la un ipotecar de valoare medie (180.000 de lei) contractat pe 30 de ani.

Băncile mari au scăzut în paralel bonificaţi­ile la depozitele în lei cu scadenţa de maxim trei luni spre nivelul de 3%, adică mult sub rata inflaţiei. La nivelul pieţei, dobânda medie la depozitele în lei a scăzut la 4,4% în iunie, în timp ce dobânda medie la creditele în lei a rămas peste 10%, marja de câştig ajungând astfel la un maxim al ultimilor trei ani de 5,5 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO