ZF 24

Iesirea din recesiune a Europei de Est va fi una lenta - analisti

16.08.2009, 14:09 23

Statele din Europa de Est vor iesi lent din recesiune, insa au aparut deja semne incurajatoare referitoare la revenirea economiilor din regiune, considera mai multi analisti, informeaza Mediafax citand AFP.

"Iesirea din recesiune pentru Europa de Est va fi lenta, dar deja incep sa apara date incurajatoare", a declarat consilierul financiar Bogdan Baltazar.

Chiar daca economiile au continuat sa scada in al doilea trimestru in mai multe state din estul continentului, declinul nu a fost atat de puternic precum in primele trei luni, a precizat el.

In Romania si Ungaria, Produsul Intern Brut (PIB) a scazut in perioada aprilie-iunie cu 1,2% si respectiv 2,1%, comparativ cu primul trimestru, dupa diminuari de 4,6% si 2,6% in primele trei luni. Pentru ansamblul acestui an, Romania estimeaza o scadere economica de 8,5%, iar Ungaria o contractie de 6,7%. Bulgaria, intrata in recesiune in primul trimestru, anticipeaza un declin de 6,3% pentru 2009.

In schimb, economia Cehiei a crescut cu 0,3% in al doilea trimestru, in raport cu primul, in pofida unei scaderi anuale de aproape 5%. Evolutia economiei slovace a fost si mai buna, cu un avans de 2,2%. In perioada aprilie-iunie, fata de acelasi interval al 2008, PIB a coborat cu 5,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels