ZF 24

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atestă valabilitatea procesului de selectie a Directoratului Hidroelectrica în 2019, într-un proces intentat de un fost director financiar al companiei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atestă...

Autor: Roxana Rosu

16.11.2023, 11:47 245

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză Hidroelectrica într-un proces referitor la selectia Directoratului companiei în 2019 şi care viza întreaga echipă de conducere din perioada 2019-2023.

Hidroelectrica a depus la ICCJ un recurs împotriva deciziei nr. 316/2013 din 1 martie 2023 în procesul privind anularea procedurii de selecţie a Directoratului societăţii. Compania a fost reprezentată în proces de SCA Piperea şi Asociaţii şi de SCA Doru Trăilă şi Asociaţii.

Procesul a fost intentat de un fost director financiar al companiei, Petronel Chiriac, în contextul IPO-ului Hidroelectrica, având potenţialul de blocare a activităţii de la acea vreme a companiei.

Petronel Chiriac a fost demis în 2017, dar ulterior a câştigat în instanţă şi a trebuit să fie reangajat şi să i se plătească şi salariul pe perioada în care a fost concediat. Ulterior, a fost concediat din nou, dar a cîştigat din nou, şi Hidroelectrica a fost obligată să-l reangajeze

Hotărârea actuală a ICCHJ constată atât legalitatea, cât şi corectitudinea desfăşurării procedurii de selecţie a managementului Hidroelectrica în conformitate cu O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Astfel, prin această decizie au fost casate deciziile anterioare ale Curţii de Apel Bucureşti, iar cauza a fost trimisă aceleiaşi instanţe pentru rejudecare, în condiţiile ICCJ.

Hidroelectrica  are - începând cu data de 7 noiembrie 2023, o nouă conducere, ca urmare a parcurgerii unui proces recent de selecţie a managementului profesionist conform O.U.G. 109, noua echipă fiind formată din Karoly Borbely - Director General Executiv sau Chief Executive Officer – „CEO”,  Bogdan-Nicolae Badea, Chief Investment Officer – „CIO”, Radu-Ioan Constantin, Chief Administrative Officer – „CAO”, Marian Fetita, Chief Financial Officer – „CFO”, Ianaş Rădoi, Chief Operating Officer – „COO”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO