ZF 24

Începe modernizarea Fiscului. Va costa 77 mil. € şi urmează să fie finalizată în cinci ani. Între timp, şeful Finanţelor Publice din Ilfov a fost reţinut de DNA

Începe modernizarea Fiscului. Va costa 77 mil. € şi...

Autor: Claudia Medrega

10.09.2013, 21:47 1475

UPDATE: Directorul executiv al Finanţelor Publice Ilfov a fost reţinut pentru luare de mită

Modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va începe la 1 octombrie şi ar urma să fie finalizată în cinci ani, iar suma alocată proiectului este de 77 mil. euro, cea mai mare parte a banilor fiind împrumutaţi de la Banca Mondială.

Daniel Chiţoiu, ministrul finanţelor, speră ca în urma aplicării acestui proiect evaziunea fiscală din România să scadă cel mult la nivelul altor state din Uniunea Europeană, iar angajaţii administraţiei fiscale să fie „oneşti şi profesionişti“.

„Eu mi-am asumat ca ministru două obiective majore: unul este reducerea semnificativă a evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul general consolidat. Mă interesează ca prin modernizarea activităţii agenţiei fiscale, aceste structuri să fie flexibile şi profesioniste. Vrem să evităm situaţia din prezent în care punem contribuabilii de nenumărate ori pe drumuri, să vină la administraţia fiscală ca să îşi coreleze evidenţele lor cu cele ale Fiscului“, susţine Chiţoiu.

În România, ponderea veniturilor bugetare în PIB nu reuşeşte să depăşească 33%, plasându-se sub media europeană de 40%. Guvernele care s-au succedat la putere în ultimul deceniu au tot susţinut ideea majorării veniturilor prin întărirea disciplinei în colectarea taxelor, dar aceasta a rămas doar un obiectiv fără conţinut repetat prin discursuri de ani şi ani de zile.

Statul nu reuşeşte să colecteze mai mulţi bani, iar evaziunea fiscală nu a fost redusă vizibil. Evaziunea fiscală se ridică la circa 20% din PIB, adică aproape 30 miliarde de euro, potrivit unor estimări.

Bulgaria a aplicat un program de restructurare a administraţiei fiscale finanţat de Banca Mondială, care a durat tot cinci ani.

Programul din Bulgaria a vizat printre altele simplificarea structurii administraţiei fiscale prin reducerea numărului filialelor la cinci unităţi regionale, iar în urma implementării s-a înregistrat o creştere a gradului de colectare a impozitelor şi taxelor cu 5-6% din PIB.

Şi Polonia derulează în prezent un astfel de proiect de modernizare, dar acesta este finanţat parţial de Uniunea Europeană cu fonduri nerambursabile de circa 70 mil. euro. Încă în curs de implementare, programul polonez a dus deja la o majorare a colectării cu 1-2% din PIB, după cum au declarat specialiştii în fiscalitate.

Bugetul estimat al proiectului de modernizare a Fiscului din România este de 77 mil. euro, din care 70 mil. euro reprezintă un împrumut de la Banca Mondială, iar 7 mil. euro vor constitui contribuţia ANAF. Aproape trei sferturi din bani, respectiv 50,8 mil. euro, vor fi cheltuiţi pentru cumpărarea de echipament informatic.

Până în 2016 ar urma să fie reorganizat aparatul teritorial al ANAF pe o structură regională, personalul va fi recalificat şi redistribuit către domeniile deficitare, sistemul de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor va fi modernizat, iar procesele de activitate ale ANAF vor fi reproiectate.

La ANAF, Garda Financiară şi Autoritatea Vămilor lucrează circa 25.000 de oameni. Guvernul a convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială ca ANAF să fie reorganizată, activitatea celor 221 de administraţii financiare urmând să fie concentrată în 8 direcţii regionale şi 47 de birouri locale.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul privind reorganizarea ANAF, care fuzionează prin absorbţie şi preia activitatea Autorităţii Naţionale a Vămilor, precum şi activitatea Gărzii Financiare, care se desfiinţează. În cadrul Fiscului s-a înfiinţat Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Oraşele în care îşi vor avea sediul direcţiile generale regionale ale finanţelor publice sunt: Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Bucureşti.
 

Ce rezultate aşteaptă Finanţele în urma reformării Fiscului cu banii de la BM

  • Creşterea nivelului conformării voluntare la declarare şi la plată: majorare cu 5 puncte principale la impozitele principale;

  • Scăderea costului colectării - de la 1,1% la 0,9%;

  • Creşterea satisfacţiei contribuabililor privind integritatea şi calitatea serviciilor oferite (creştere cu 15%).

Sursa: ANAF

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO