ZF 24

Indicatorii-cheie din economiile locale: cele mai mari zece companii din fiecare regiune, ce salarii au angajaţii şi cât este şomajul

Indicatorii-cheie din economiile locale: cele mai mari...

Autor: Adelina Mihai

17.07.2013, 18:02 36
Cele mai bogate judeţe găzduiesc investitori puternici, care oferă salarii peste media din regiune şi au mii de angajaţi. La polul opus, în cele mai sărace judeţe, o mare parte a populaţiei a emigrat, puterea de cumpărare a celor rămaşi a scăzut, iar acest lucru a anulat posibilitatea venirii unor noi investiţii. Aceasta este una dintre concluziile unei analize a ZF realizată pe baza unui top al celor mai mari zece companii din fiecare regiune în funcţie de cifra de afaceri din 2012, precum şi a unei serii de indicatori demografici şi macroeconomici din fiecare dintre cele opt regiuni (populaţia, numărul de salariaţi, nivelul PIB/capita şi rata şomajului).
 
Cele mai mari 80 de companii din fiecare dintre cele opt regiuni ale ţării au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de aproape 39,8 miliarde de euro (aproximativ 17% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România), profituri cumulate de circa un miliard de euro şi un efectiv total de peste 170.000 de angajaţi (4% din efectivul total de angajaţi din economie).
 
Industria este cea care susţine economiile locale. Jumătate dintre companiile analizate de ZF activează în sectorul industrial (fie că e vorba de construcţii, componente auto sau medicamente), ceea ce înseamnă că economiile locale se bazează în mare parte tot pe producţie, în ciuda faptului că dezindustria­lizarea din ultimii ani a lăsat mulţi angajaţi din provincie fără un loc de muncă sau i-a „alungat“ în străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO