ZF 24

Irak ofera spre exploatare sase campuri petrolifere

30.06.2008, 18:01 12

Guvernul irakian a oferit la vanzare sase mari campuri petrolifere, in incercarea de a mari productia zilnica de petrol cu 60%, informeaza Reuters.

Decizia este importanta pentru intoarcerea marilor companii, care detin fondurile si experienta necesare Irakului, pentru a reface infrastructura industriei petroliere din acest stat, a anuntat Ministrul petrolului, Hussain al-Shahristani, in cadrul unei conferinte in Bagdad, 41 de companii straine fiind selectate pentru licitatie.

Castigatorii contractelor pe termen lung vor fi anuntati la sfarsitul anului 2008 sau inceputul anului 2009, a informat ministerul irakian.

Institutia a anuntat saptamana trecuta ca a incheiat negocierile pentru sase contracte pe termen scurt, in valoare de 500 milioane dolari fiecare, menite sa majoreze productia de petrol a Irakului, de 2,5 milioane barili pe zi, cu un total de 500.000 barili pe zi. Acordurile urmeaza sa fie semnate in cursul lunii iulie.

Intelegerile au fost negociate cu Royal Dutch Shell, Shell in parteneriat cu BHP Billiton, BP, Exxon Mobil Chevron in parteneriat cu Total si consortiul Anadarko - Vitol - Dome.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO