Companii

Lasselsberger inchide productia de placi ceramice de la Lugoj si da afara 150 de oameni

30.11.2008, 18:10 138

Grupul austriac Lasselsberger, singurul producator de placi ceramice (gresie si faianta) de pe piata locala, a decis sa inchida unitatea de productie pe care o detinea la Lugoj, care genera peste 10% din venituri, pe fondul reducerii vanzarilor de de piata din cauza crizei imobiliare, potrivit unor surse de pe piata.

Amanarea constructiei proiectelor imobiliare, in special cele rezidentiale, a lovit puternic anul acesta in afacerile companiilor de pe piata placilor ceramice, iar previziuniile pentru anul viitor sunt pesimiste.
In urma inchiderii unitatii de productie, care se afla pe terenul companiei Mondial Lugoj, parte a grupului german Villeroy & Boch, au fost disponibilizati circa 150 de angajati. Lasselsberger mai detine doua unitati de productie prin Sanex Cluj-Napoca si Cesarom Bucuresti, pe care le-a achizitionat in anul 2004 si avea un contract de inchiriere semnat cu Mondial Lugoj, care expira anul viitor, pentru utilizarea spatiului de productie al unitatii de placi ceramice.
Lasselsberger a realizat in 2007 afaceri cumulate de circa 61 de milioane de euro pe piata locala, in scadere cu circa 13% fata de anul anterior, prin intermediul companiilor Sanex si Cesarom (actuala Lasselsberger SA).
Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Lasselsberger nu au dorit sa ofere comentarii legate de aceasta decizie. Fabrica de la Lugoj avea o capacitate de productie de 1,3 milioane de metri patrati, echivalentul a circa 10% din productia totala a grupului Lasselsberger.
Dupa ce au achizitionat companiile Sanex si Cesarom in urma cu patru ani, austriecii au trecut la o impartire a pozitiilor pe pietele de placi ceramice si obiecte sanitare cu germanii de la Villeroy & Boch.
Ambele afaceri de familie, de talie internationala, si-au divizat activitatea de obiecte sanitare de cea de placi ceramice. Astfel, Lasselsberger a cedat activitatile de obiecte sanitare de la Sanex catre germani, care au oferit in schimb sectia de productie de placi ceramice de la Mondial Lugoj. Ulterior, in 2006, Lasselsberger a vandut si sectia de obiecte sanitare a Cesarom catre grupul spaniol Roca.
Din cauza crizei financiare internationale mai multe tari producatoare de placi ceramice au inregistrat un recul in vanzari, cea mai afectata fiind Spania, unde au dat faliment circa 25% dintre producatorii locali. Piata locala este dominata in prezent de importuri, care ocupa o pondere de circa 65%, cei mai mari importatori fiind Spania si Italia, insa in ultima vreme a crescut puternic afluxul de produse din China, Turcia sau Egipt, care sunt mai ieftine.
Piata de placi ceramice va ajunge anul acesta la circa 186 de milioane de euro, in crestere cu 10-12% fata de anul precedent, mult sub estimarile de la inceputurile anului ale principalilor jucatori.
Grupul austriac Lasselsberger detine unitati de productie in Ungaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Romania si Italia, in care produce peste 65 de milioane de metri patrati de placi ceramice, si circa 12.000 de angajati.
Compania detine brandurile Rako, Vacarri Ceramica, LB Object, Alfoldi, Zalakeramia, Kerko si Keramika HOB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO