ZF 24

Manolescu, Finanţe: Din 2014 trecem la case de marcat electronice

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor

Autor: Claudia Medrega

29.01.2014, 20:56 1322

România este una dintre puţinele ţări care mai folosesc case de marcat pe rolă de hârtie, iar în 2014 acestea vor fi înlocuite cu case de marcat electronice, procesul dotării firmelor cu case de marcat cu jurnal electronic urmând să se realizeze în mai multe etape, a declarat ieri Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu politica fiscală. „România este una dintre puţinele ţări, dacă nu chiar singura ţară, care mai foloseşte case de marcat pe rolă de hârtie. Toate celelalte ţări din jur au trecut de mai mulţi ani la case de marcat cu jurnal electronic, tranzacţiile fiind înregistrate într-o memorie electronică, nu pe o rolă de hârtie. Schimbarea va fi treptată. Casele de marcat cu jurnal electronic vor permite o conectare la un server al autorităţii fiscale prin care datele se transmit automat.

Prelucrarea va fi mai eficientă decât până acum“, a spus Manolescu la conferinţa anuală de fiscalitate organizată de firma de audit şi consultanţă EY. Secretarul de stat în Finanţe a spus că speră ca într-o lună-două să apară ordonanţa privind casele de marcat cu jurnal electronic. În prima fază, cei care cumpără o casă de marcat nouă vor cumpăra automat una cu jurnal electronic. În cazul celor care au deja o casă de marcat, aici se discută, încă, termenul în care vor fi înlocuite.

„Facem analize privind intervalul fezabil pentru înlocuirea caselor de marcat actuale cu cele electronice.“

Introducerea caselor de marcat electronice este o măsură prin care autorităţile speră să mai reducă evaziunea fiscală. În urma acestei operaţiuni vor putea fi verificate încrucişat datele oferite de casele de marcat cu cele din evidenţa contabilă.

România pierde 20 mld. euro din evaziunea fiscală, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal. În 2012 evaziunea fiscală a ajuns la aproape 14% din PIB, iar cea mai mare parte este generată la TVA.

România are una dintre cele mai mici ponderi în PIB ale veniturilor bugetare, acestea reprezentând anul trecut doar 32% din PIB.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO