ZF 24

Măsurile guvernului sunt inutile dacă nu revine încrederea oamenilor în economie

Măsurile guvernului sunt inutile dacă nu revine...
05.02.2014, 21:36 1362

Intenţia guvernului de a stimula consumul prin noile măsuri  fiscale - înjumătăţirea ratelor la credite pentru populaţia cu venituri mici şi susţinerea salariilor pentru firmele care creează noi locuri de muncă - este bine pri­mită, dar dacă nu revine încrederea oamenilor în eco­nomie, eforturile autorităţilor riscă să fie zadarnice.

„Credem că trebuie să recâştigăm pas cu pas încrederea în economie, dar poate nu prin măsuri unilaterale sau care vizează o anumită zonă a populaţiei, ci prin măsuri care să stimuleze creşterea producţiei. Spre exemplu, ar trebui să consumăm mai mult din producţie internă şi nu din import“, a spus Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), prezent ieri la emisiunea online de business ZF Live.

Populaţia care are credite la bănci trebuie să înţeleagă că, indiferent de măsurile luate de guvern, „nimeni nu te iartă de nicio datorie“, iar orice reducere actuală de costuri  va genera cheltuieli ulterioare, a explicat şi Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

„Vorbim de o deductibilitate fiscală pentru clienţi pentru că suma respectivă nu pleacă la stat, ci la bancă. Consumul creşte pe creşterea încrederii. Indiferent de masa monetară eliberată printr-o măsură sau alta, nu am găsit nicăieri, nici în cărţi de specialitate, că doar acest lucru impulsionează consumul. Această ţintă nu are cum să fie atinsă.“

Economia are nevoie de măsuri care să stimuleze creşterea consumului, pentru că doar aşa se poate genera o creştere a producţiei şi a PIB, potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Pe de altă parte, măsura ar presupune foarte multe eforturi din punct de vedere birocratic, de aceea o parte dintre analiştii economici nu cred că această schemă va funcţiona.

„Costurile vor fi mai mari decât beneficiile. Schema este asimetrică, în alte ţări asemenea măsuri s-au aplicat pentru toată populaţia“, a spus analistul economic Laurian Lungu de la Macroanalitica.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO