ZF 24

Micii petrolişti au o felie de 10% din piaţa de benzină şi motorină. În Europa, la „modă“ încep să fie benzinăriile fără angajaţi

Micii petrolişti au o felie de 10% din piaţa de...

Autor: Roxana Petrescu

23.10.2013, 00:07 31

Circa 50% din cele peste 90.000 de benzinării aflate în funcţiune la nivel european sunt controlate de companii petroliere globale sau internaţionale, dar cota lor de piaţă a scăzut cu 5% din 2009 până în prezent.

Pe de altă parte, companiile naţionale, dar şi cele independente, adică acele firme care nu sunt afiliate unui grup petrolier, reuşesc să se extindă, prezenţa lor crescând cu circa 10% în perioada de criză.

Totodată, staţiile fără personal încep să nu mai fie nişte prezenţe subtile, în acest moment peste 10.000 de astfel de unităţi fiind active la nivel european în contextul în care tăierea de costuri a devenit principala armă de supravieţuire în criză. În România, micii petrolişti au acum o cotă de piaţă de circa 10% din totalul volumelor vândute, iar benzinăriile fără personal sunt abia la început de drum.

„Cota de piaţă deţinută de benzinăriile fără personal este în creştere de-a lungul continentului european. În Italia, numărul staţiilor fără personal a crescut cu 20% în 2012. În Polonia, numărul staţiilor fără personal a crescut cu 57% în ultimii patru ani de zile“, se arată într-un studiu asupra pieţei de carburanţi realizat de firma de consultanţă imobiliară CBRE, care citează datele companiei de studii Verdict.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO