ZF 24

Ministrul petrolului din Kazahstan, stat ce controlează Rompetrol: Preţul ţiţeiului va continua sa crească, după ce s-a triplat în ultimul deceniu

Ministrul petrolului din Kazahstan, stat ce controlează...

Autor: Andreea Neferu

09.10.2013, 16:53 358

Maximul de producţie de petrol la nivel mondial va fi atins în anul 2030, iar până atunci preţul ţiţeiului ar putea continua să crească, a spus ministrul petrolului şi gazelor din Kazahstan, Uzakbai Karabalin, în cadrul celei de-a opta ediţii a forumului de energie KazEnergy, desfăşurat la Astana.

“Consumul de energie este aşteptat să crească cu 30-40% până în 2030, în contextul în care şi populaţia planetei va atinge circa 8 miliarde de persoane, iar China şi India vor avea circa o treime din această populaţie”, a spus Karabalin. Potrivit estimărilor sale, petrolul va deţine supremaţia în rândul surselor de energie utilizate, fiind urmat de cărbune, respectiv gaz natural. În acelaşi timp, ponderea energiei hidro în cadrul surselor energetice va scădea, urmând ca segmentul de energie nucleară şi regenerabilă să înregistreze un plus în următorii ani, potrivit estimărilor lui Karabalin.

“Preţul petrolului aproape s-a triplat în ultimii zece ani. În opinia noastră, barilul de ţiţei Brent ar putea atinge un nivel de 120 de dolari sau poate chiar mai mult până la finalul acestui deceniu”, a explicat Karabalin. În prezent, preţul barilului Brent este de circa 110 dolari, potrivit Bloomberg.

“O dată la fiecare zece ani spunem că sfârşitul erei petrolului a venit, însă acest lucru nu se întâmplă. Preţul petrolului nu va mai cunoaşte însă un avans spectaculos, pentru că au apărut o serie de surse alternative de energie”, a explicat Sandor Fasimon, director operaţional în cadrul grupului petrolier ungar MOL, prezent la forumul KazEnergy de la Astana.

În contextul în care din ce în ce mai multe ţări caută să găsească noi modalităţi de a produce energie, pentru a nu mai depinde de “robinetul” energetic al altor state, şi geopolitica traseelor energetice s-ar putea redesena. “Energia a stat de-a lungul timpului la baza celor mai spectaculoase evoluţii economice, însă în acelaşi timp a fost şi o sursă de probleme la nivel politic sau de mediu. Ţările dependente de alte state din punct de vedere energetic vor căuta să-şi reducă această dependenţă prin diversificarea tipurilor de resurse dar şi de furnizori de energie”, a spus fostul premier francez Francois Fillon.

Ministrul petrolului şi gazului natural din Kazahstan a arătat că în următorii zece ani compania naţională de petrol şi gaze naturale din Kazahstan, KazMunaiGaz, care controlează în România grupul Rompetrol, intenţionează să intre în topul celor mai mari 30 de producători de petrol din lume. Producţia de petrol a Kazahstanului a crescut gradual din 1991, an în care statul şi-a căpătat independenţa, de la 25,2 milioane de tone de ţiţei, la 79,2 milioane de tone anul trecut. Kazahstanul intenţionează să producă anul acesta 82 de milioane de tone de ţiţei, urmând ca acest indicator să crească la 90 de milioane de tone până în 2015. Creşterea producţiei de petrol va avea loc în contextul în care primii barili din Kashagan, zăcământul kazah de petrol amplasat în Marea Caspică despre care specialiştii spun că este cea mai mare descoperire de acest gen din ultimii 40 de ani, au început să fie extraşi în septembrie. Kashagan are rezerve geologice de petrol de 4.850 de milioane de tone din care sunt recuperabile 1.476 de milioane de tone, potrivit celor mai recente informaţii. Spre comparaţie, rezervele României de petrol sunt de circa 56 de milioane de tone. Rompetrol este cel mai important activ pe care statul kazah îl controlează în afara graniţelor, compania deţinând două rafinării în România, Petromidia şi Vega.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO