ZF 24

Necesarul de finanţare al Germaniei va ajunge anul viitor la minimul ultimilor 40 de ani

Schaeuble insistă că există spaţiu de manevră pentru îndeplinirea promisiunilor electorale făcute de Angela Merkel (foto) şi de partidul de guvernământ. Foto: AFP

Schaeuble insistă că există spaţiu de manevră pentru îndeplinirea promisiunilor electorale făcute de Angela Merkel (foto) şi de partidul de guvernământ. Foto: AFP

27.06.2013, 20:41 950

Bugetul aprobat de guvernul german pentru anul viitor prevede, pe lângă scăderea cheltuielilor şi venituri mai mari, cel mai redus necesar de finanţare din ultimii 40 de ani. În 2015, Germania nu va contracta datorii noi, scrie presa internaţională.

Propunerea prevede cheltuieli guver­namentale de 295,4 miliarde euro pentru anul viitor, cu 15 miliarde euro mai mici decât cele estimate pentru anul acesta. Reducerea va fi implementată chiar dacă guvernul estimează pentru 2014 venituri bugetare mai mari cu aproximativ 268,7 miliarde euro.

Prin diminuarea cheltuielilor se urmăreşte reducerea deficitului bugetar de la 25,1 miliarde euro în 2013 la doar 6,2 miliarde euro în 2014. Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble speră chiar că anul viitor Germania va înregistra un deficit structural (deficit bugetar ajustat la variaţiile sezoniere şi efecte extraordinare – n.r.) zero.

Ministrul insistă că nu există o contradicţie între consolidarea bugetară şi creşterea economică, prevăzând accelerarea creşterii economiei germane, cea mai mare din Europa, de la 0,5% anul acesta la 1,6% în 2014, datorită consumului privat. Estimările sunt criticate de partidele de opoziţie ca fiind nerealiste şi bazate pe exage­rarea veniturilor din taxe. Unii politicieni acuză guvernul că nu a luat suficiente măsuri pentru re­du­cerea cheltuielilor şi rambursarea dato­riilor atât timp cât economia se află în stare bună.

Ministrul de finanţe a afirmat că Germania va începe să reducă datoria publică începând cu 2015, prin direcţionarea surplusului net bugetar din acel an. Schaeuble insistă că există spaţiu de manevră pentru îndeplinirea promisiunilor electorale făcute de Angela Merkel şi de parti­dul de guvernământ, printre care pensii şi alo­caţii mai mari şi creşterea cheltuielilor pentru in­fra­structura de transport, cercetare şi edu­caţie.

Ministrul susţine că a putut propune un buget cu un deficit minimal datorită disciplinei stricte a guvernului în ceea ce priveşte cheltuielile şi unui management economic foarte bun. Însă, deoarece Germania a fost nevoită să se împrumute anul acesta cu opt miliarde euro pentru a fi acoperite daunele provocate de inundaţiile de la sfârşitul primăverii, analiştii se aşteaptă ca deficitul din 2013 să depăşească 25 miliarde euro.

Ministrul de finanţe a subliniat că „proiectul de buget pentru 2014 este primul din ultimele decenii în care se înregistrează un echilibru structural“ şi că „valoarea necesarului de finanţare adiţional este cea mai redusă din ultimii 40 de ani“.

El a notat că factorii importanţi care au contribuit la acest echilibru sunt scăderea costurilor de împrumut, datorată reducerii randamentelor obligaţiunilor germane pe fondul crizei din zona euro, precum şi diminuarea ratei şomajului.

Schäuble consideră că angajamentul guvernului cu privire la consolidarea bugetară a creat o stare generală de încredere şi a contribuit la revenirea economică după criza acută din 2009.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 28.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO