ZF 24

Nissan adauga sunet motorului electric al modelului Leaf pentru a evita accidentele

18.09.2009, 17:42 118

Daca pana acum Toshiyuki Tabata a lucrat timp de 30 de ani incadrul Nissan Motor pentru a realiza motoare pe benzina cat maisilentioase, acum inginerul se consulta cu compozitori de muzicapentru a face motorul electric putin mai zgomotos si, astfel, maisigur pentru pietoni, scrie Bloomberg.

Desi masinile electrice si hibride sunt lautada pentru motoarelelor, care sunt silentioase sau nu se aud deloc chiar, tot mai multeorganizatii cer ca acestea sa produca un sunet care sa poata fiidentificat de persoanele oarbe sau alti pietoni cand acestea seapropie de ei. Pentru a raspunde acestor cereri, agentiileguvernamentale din SUA si Japonia au inceput sa impuna caautovehiculele sa fie dotate cu sunete produse artificial.

Producatori precum Nissan si Toyota Motor, producatorulmodelului hibrid Prius, sunt in cautare de sunete, acestea fiindtot mai necesare pentru modelele mai silentioase.

Nissan va incepe sa vanda masina electrica Leaf anul urmator pepietele din SUA, Japonia si Europa, in timp ce General Motorsplanuieste sa introduca modelul Volt pana in noiembrie 2010.

Lui Tabata i s-a cerut in urma cu trei ani sa recreeze sunetulunui motor. Cu toate acestea, experienta acumulata de acesta inreducerea sunetului produs de motor, l-a convins sa caute sunetecare sa nu mai aminteasca de vechile motoare, o solutie propusa deacesta fiind sunetul produs de masinile care apar in filmul "BladeRunner".

"Ne-am hotarat ca daca vrem sa facem acest lucru, macar sa facemsunetul cat mai futurist si cat mai frumos", a spus Tabata.

Compania a consultat compozitorii de muzica pentru film,concluzia la care echipa condusa de Tabata a ajuns a fost casunetul masinilor zburatoare din Blade Runner, film produs in 1982,este cel mai frumos.

Video: In acest fel suna motorul din filmul Blade Runner

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO