ZF 24

Noul premier italian merge pe o cale a reformelor deja bătută, dar se aventurează să promită implementarea lor la foc rapid

Noul premier italian merge pe o cale a reformelor deja...

Autor: Ioana Tudor

25.02.2014, 20:25 615

Noul premier italian Matteo Renzi, care a primit ieri votul de încredere al senatului, promite o serie de măsuri şi reforme precum reducerea costurilor cu forţa de muncă şi diminuarea şomajului pentru a reporni economia italiană, una dintre cele mai mari din Europa dar aflată de mulţi ani în stagnare.

Renzi a promis că va îmbunătăţi sistemul electoral şi va modifica legislaţia fiscală şi pe cea a muncii în primele 100 de zile ale man­datului său de premier. „Dacă ratăm această provocare, vina va fi doar a mea“, a declarat el, citat de agenţia Thomson Reuters.

Renzi a fost un critic înverşunat al fostului premier Enrico Letta, care nu a reuşit să impulsioneze economia şi să rezolve problema şomajului ajuns la niveluri record, însă planul său seamănă în anumite privinţe cu al acestuia.

Programul lui Renzi pentru rezolvarea problemei spinoase a angajărilor include reduceri de două cifre ale taxelor cu forţa de muncă pentru companii în prima parte a acestui an. Planul va fi finanţat cu economiile făcute din tăierea cheltuielilor publice şi cu ajutorul altor măsuri, inclusiv o posibilă taxă pe veniturile din investiţii.

Renzi promite că pachetul de măsuri pentru reformarea sistemului judiciar va fi gata până în iunie, iar proiectele de lege privind mult aşteptata reforma constituţio­nală şi electorală vor fi înaintate parlamen­tului până la sfârşitul lui martie. La preluarea mandatului de premier al Italiei în aprilie anul trecut, Letta, care a demisionat la înce­putul acestei luni la presiunea propriului său partid condus de Renzi, a promis că va im-plementa măsuri pentru diminuarea şomaju­lui ajuns la niveluri îngrijorătoare, că va mo-difica legea electorală şi că va reduce cheltu­ie­lile publice şi deficitul bugetar. În august anul trecut guvernul Letta a aprobat elimi­narea taxei pe proprietate introduse de pre­de­ce­sorul său Mario Monti, iar câteva luni mai târziu a dat undă verde reducerii taxelor cu forţa de muncă pentru angajatori în în­cer­ca­­rea de a încuraja crearea de locuri de muncă.

Un plan similar de reducere a taxelor cu forţa de muncă pentru companii a fost anunţat la începutul anului şi de preşedintele francez François Hollande. „Pactul respon­sa­bilităţii“ oferit de Hollande oamenilor de afaceri condiţionează reducerea taxelor şi a birocraţiei de angajamentul companiilor de a înfiinţa locuri de muncă şi de a ajuta astfel la reducerea ratei şomajului, ajunsă la maximul ultimilor 16 ani. Promisiunile lui Hollande, care a declarat că pentru a face loc redu­cerilor de taxe trebuie diminuate cheltuielile publice, au reprezentat o schimbare la 180 de gra­de a strategiei politice adoptate până atunci de preşedinte. „Pactul responsabili­tă­ţii“ propus de Hollande nu a fost încă legiferat.


Programul de reforme prezentat de noul premier italian Matteo Renzi, pe scurt:

  • reducerea costurilor cu forţa de muncă pentru companii în prima jumătate a acestui an pentru a încuraja angajările;

  • posibila majorare a taxelor pentru veniturile financiare din investiţii pentru a finanţa reformele pe piaţa muncii;

  • creşterea ajutoarelor sociale pentru persoanele fără loc de muncă;

  • programe de investiţii  pentru construirea de şcoli;

  • plata integrală a datoriilor administraţiei publice către furnizorii privaţi de servicii, măsură iniţiată de predecesorul său Enrico Letta;

  • modificarea legii electorale;

  • reformarea sistemului judiciar.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO