ZF 24

Nuclearelectrica se tine de termene: Constructia efectiva pentru reactoarele 3 si 4 incepe in septembrie

13.01.2010, 12:12 22

Nuclearelectrica, producatorul de energie aflat in portofoliulstatului care controleaza 51% din proiectul reactoarelor 3 si 4,mentine termenul de incepere a constructiilor pe platforma de laCernavoda, in ciuda informatiilor aparute recent potrivit carora inurmatoarele luni ar putea urma o renegociere a pachetului deactiuni pe care statul in detine in acest proiect. Astfel,constructia efectiva a celui mai ambitios proiect energetic dinultimii ani evaluat la 4 miliarde de euro ar urma sa inceapa inseptembrie, in afara de statul roman in compania de proiectaflandu-se giganti energetici precum Enel (Italia), RWE (Germania)sau CEZ (Cehia).

"In prezent, proiectul Unitatile 3 si 4 se afla in faza depre-proiect estimata la 18 luni din momentul inregistrariicompaniei EnergoNuclear (compania de proiect - n.r.) in luna martie2009. Pe parcursul acesteia, investitorii vor perfectaaranjamentele comerciale privind constructia celor doua unitati,exploatarea pe termen lung si modalitatile de finantare.

Conform etapelor proiectului enuntate, constructia efectiva vaincepe dupa finalizarea etapei pre-proiect, respectiv in septembrie2010", spun reprezentantii Nuclearelectrica.
Adriean Videanu, ministrul economiei, a declarat recent ca este inanaliza posibilitatea reducerii participatiei de 51% pe care statulo are in acest proiect, ceea ce ar duce la noi negocieri privindimpartirea actiunilor pentru Unitatile 3 si 4. Surse din piata,spun ca cel mai probabil, statul va reveni la participati de 20% pecare o detinea initial. In prezent, actionarii EnergoNuclear suntNuclearelectrica - 51%, CEZ (Cehia) - 9,15%, Enel (Italia) - 9,15%,RWE Power (Germania) - 9,15%, GDF SUEZ (Franta) - 9,15%, Iberdrola(Spania) - 6,2%, ArcelorMittal Romania - 6,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO