ZF 24

Oficial BCE: Zona euro nu este imuna la criza din SUA

25.02.2008, 17:03 12

Economia din zona euro nu este imuna la criza din Statele Unite, a declarat, luni, Jurgen Stark, director executiv in cadrul Bancii Centrale Europene (BCE), responsabil pentru politica monetara implementata de statele din zona euro, citat de AFP.

"Am devenit mai rezistenti la socurile externe, dar nu suntem imuni la ceea ce se intampla in Statele Unite", a mentionat reprezentantul BCE pentru publicatia germana Wirtschaftswoche.

In ceea ce priveste comertul, relatia cu Statele Unite a pierdut din importanta intr-o anumita masura, intrucat alte piete au devenit mai importante pentru exportatorii europeni, a subliniat Stark, care a indicat in mod special cazul Germaniei si Europa Centrala si de Est.

Totusi, pietele financiare sunt interconectate intr-o asemenea masura incat nu poate fi vorba de o separare completa a economiei europene de cea a Statelor Unite, a mai spus Stark.

Potrivit reprezentantului BCE, tensiunile actuale, care au determinat o majorare a ratei inflatiei la 3,2% in luna ianuarie, reprezinta un fenomen temporar, rezultat in urma avansului pretului energiei si al alimentelor.

Banca Centrala Europeana a emis mai multe avertismente referitoare la amplificarea riscurilor inflationiste, dar si la problemele legate de incetinirea cresterii economice din zona euro.

Analistii estimeaza ca BCE va adopta o politica monetara mai flexibila si se asteapta la o reducere a dobanzii de referinta in luna aprilie. Dobanda de referinta in zona euro este in prezent de 4%, in timp ce in SUA, acesta a fost redusa la 3%.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO