ZF 24

Oraşele viitorului – concepte. GALERIE FOTO

 Arhitectul francez Vincent Callebaut propune “aeronave” în formă de alge, care să folosească alge care produc hydrogen, ce ar permite navelor să leviteze deasupra solului.

Oraşele viitorului – concepte

Autor: Ştefan Stan

29.06.2013, 18:34 1424

Până la sfârşitul secolului este foarte probabil ca oraşele să aibă o temperatură mai ridicată, să experimenteze schimbări meteo dramatice, să fie mult mai zgomotoase şi să aibă o relaţie din ce în ce mai slabă cu mediul înconjurător, scrie BBC.

Pe lângă faptul că oraşele sunt responsabile pentru peste 40% din emisiile totale de carbon, ele sunt construite pornind de la premisa că vremea şi condiţiile meteo rămân constante. Clădirile sunt proiectate pentru un mediu uscat şi prin urmare se deteriorează în prezenţa apei. Arhitectura modernă de asemenea, este proiectată să găzduiască doar oameni, nu şi alte forme de viaţă, aşadar nu promovează biodiversitatea.

Trebuie ca arhitectura să fie regândită într-o manieră total diferită. Trebuie căutate noi modalităţi pentru a construe clădiri, precum şi căutarea îmbunătăţii proceselor industriale curente.

Arhitecţii deja iau în calcul design-uri urbane mai ecologice, în special din punctul vedere al modului în care sunt folosite resursele. Aceste noi materiale sunt în principal fluide şi pot răspunde schimbării din mediile urbane.

Spre exemplu, Paris Habitat, cel mai mare deţinător de locuinţe din Paris, foloseşte căldura corporală degajată de pasagerii de la metroul din Paris pentru a încălzi locuinţele de deasupra.

Trebuie găsită o gamă mai mare de abordări care să permită oraşelor să răspundă potenţialelor schimbări, unele dintre care pot fi permanente, precum creşterea nivelului mării şi tiparelor meteo imprevizibile.

BBC a alcătuit o galerie foto cu nişte concepte pentru oraşele viitorului.

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO