ZF 24

Patriciu: Compania Romgaz ar trebui desfiintata deoarece consuma banul public

13.02.2008, 19:03 16

Directorul general al Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, miercuri, la Sibiu, ca societatea Romgaz ar trebui desfiintata pentru ca de 18 ani consuma banii publici, iar cresterea pretului la gazele naturale este determinata de aceasta companie, informeaza Mediafax.

"Stiu ca vorbesc in vizuina lupului de chestia asta, fiind aici la Sibiu, dar o fac pentru ca mi se pare ca este una din sansele pe care le are Romania. Daca cele peste doua sute de licente de productie pe care le are Romgazul ar fi scoase la licitatie si vandute catre zeci de competitori privati, nu romani neaparat, ci din industria asta globala care este cea a gazului, atunci am avea sansa sa devenim un depozit de gaze pentru toata Europa Centrala si de Est", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, la Sibiu, Dinu Patriciu.

Potrivit acestuia, ar fi cazul ca statul sa se gandeasca serios la desfiintarea acestei companii care nu este deloc rentabila.

"Sa i se ia licentele, sa fie scoase la licitatie si trimisi la plimbare deoarece consuma banul public. Este o intreprindere care de 18 ani traieste pe spinarea contribuabilului, pentru ca nu e al lor gazul pe care il exploateaza, e al contribuabilului, al cetateanului roman. Cred ca vanzarea printr-un proces transparent si competitiv a licentelor astazi detinute de Romgaz ar face posibile investitii de cateva miliarde de dolari in Romania, probabil cinci ? sase miliarde de dolari sunt necesari a fi investiti pentru a fi transformate campurile de gaz in depozite de gaze. Sunt investitii pe care Romgazul nu este capabil sa le faca in momentul de fata si nici sa le manuiasca. Romgazul este o mica companie in raport cu industria petrolului, o mica companie care nu are sanse de crestere, cu atat mai mult cu cat rezervele sunt in scadere. Si atunci, in loc sa pastram o astfel de paguba ar trebui sa renuntam la ea. In economie este perfect adevarat ca atunci cand iti tai un picior el creste la loc", a adaugat Dinu Patriciu.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO