ZF 24

„Pentru prima dată în istoria noastră am realizat cu adevărat ceva“: statele OMC au semnat un pact prin care dărâmă bariere din calea comerţului internaţional

Roberto Azevedo, directorul general al OMC: „Am readus lumea în Organizaţia Mondială a Comerţului. Pentru prima dată în istoria noastră, OMC a realizat cu adevărat ceva“. AFP/Medfiafax Foto

Roberto Azevedo, directorul general al OMC: „Am readus lumea în Organizaţia Mondială a Comerţului. Pentru prima dată în istoria noastră, OMC a realizat cu adevărat ceva“. AFP/Medfiafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

08.12.2013, 21:20 768

Statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) au semnat un pact prin care reduc obstacolele din calea comerţului mondial prin simplificarea proce­durilor vamale, limitarea subvenţiilor pentru agricultură şi încurajarea comerţului cu economiile mai puţin dezvoltate. Acordul reprezintă sal­varea orga­nizaţiei, spun oficialii acesteia.

Acordul va mări comerţul mon­dial cu 1.000 de miliarde de dolari şi va duce la crearea a 20 de milioane de noi locuri de muncă, scrie publicaţia britanică The Telegraph. De ase­menea, înţelegerea va ţine în viaţă Runda de la Doha, negocieri-maraton începute în urmă cu 12 ani cu scopul de a reduce barierele comerciale internaţionale.

„Sunt încântat că am ajuns la această înţelegere globală impre­sionantă. Desfiinţând bariere puse în calea comerţului, acordul aduce speranţă celor mai săraci oameni ai lumii“, a declarat premierul britanic David Cameron.

Directorul general al OMC Ro­berto Azevedo a plâns chiar când a anunţat turnura surprinzătoare în lupta cu birocraţia.

„Am readus lumea în Organizaţia Mondială a Comerţului. Pentru prima dată în istoria noastră, OMC a realizat cu adevărat ceva“, a spus el.

India a ameninţat că se va opune înţelegerii în contextul în care una dintre cele mai populate ţări din lume luptă feroce pentru menţinerea subvenţiilor pentru cereale, introduse pentru a asigura nevoile de bază ale celor mai săraci locuitori.

Statele dezvoltate au argumentat că subvenţiile perturbă pieţele mon­diale prin faptul că permit Indiei să exporte la preţuri sub cele ale pieţei. Un compromis care exceptează temporar statele în curs de dezvoltare de la reducerea subvenţiilor atât timp cât grâul ieftin nu ajunge pe pieţele internaţionale urmează să fie discutat. 

Karl De Gucht, comisarul eu­ropean al comerţului, a descris acordul ca salvarea OMC de la „întunericul lipsei de importanţă“.

„Mă simt uşurat deoarece ziua acesta (a stabilirii acordului – n.r.) marchează întoarcerea OMC din întunericul lipsei de importanţă multi­laterală şi venirea acesteia în lumina acţiunii multilaterale şi a succesului. Astăzi am salvat OMC“, a spus el.

Pe măsură ce Runda de la Doha s-a împotmolit, mari jucători din comerţul mondial au recurs la pacte alternative regionale precum Parte­neriatul Trans-Pacific promovat de Washington cu aliaţii din regiunea Asia-Pacific. Acordul a fost încheiat între 12 state.

Kevin Gallagher, expert în comerţ la Boston University, a subliniat că faptul că a luptat din greu pentru un rezultat pe care el îl apreciază ca fiind modest arată că OMC este hotărâtă să-şi atingă obiectivele.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24