ZF 24

Petrom va plati aproape dublu pentru exploatarea titeiului

23.10.2007, 16:53 15

Senatorii din Comisia economica au decis, marti, sa majoreze redeventa platita de Petrom pentru exploatarea titeiului, de la 5,6 euro la 10 euro pentru fiecare tona de petrol, desi legea pentru privatizarea companiei, preluata in 2004 de grupul austriac OMV, prevede mentinerea taxelor pana in 2014.

In luna octombrie, Guvernul a decis sa majoreze redeventele si taxe petroliere pentru firmele care activeaza pe piata romaneasca, crestere care nu urma sa se aplice, insa, si in cazul Petrom, care beneficiaza de mentinerea nivelului si a bazei de calcul pana in 2014, facilitate inclusa in contractul de trecere in proprietate privata a companiei si aprobata prin legea de privatizare a Petrom.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a initiat un proiect de ordonanta de urgenta privind cresterea taxelor si redeventelor miniere si petroliere, prin care solicita Guvernului sa abroge articolul din legea de privatizare a Petrom referitor la mentinerea, pe o perioada de zece ani de la data finalizarii privatizarii, respectiv in perioada 2004 - 2014, a nivelului procentual, a bazei si a modalitatii de calcul in cazul redeventelor datorate de companie conform contractelor individuale de concesiune.

Proiectul de ordonanta de urgenta a fost modificat ulterior, iar in forma finala a actului, aprobata de Guvern, nu mai figureaza abrogarea facilitatii mentionate.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO